A kormány újabb támogatásban részesítette a Mazsihisszel rivalizáló Magyarhoni Zsidó Imaegyletet

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A magyar ajkú zsidóság hagyományait, a magyarországi neológia tradícióinak életté váltását, őrzését, továbbadását támogatja a magyar kormány egy újabb költségvetési forrással – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amikor csütörtökön hivatalos megbeszélésen fogadta a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) vezető képviselőit.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és Róna Tamás fõrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (Zsima) elnöke egyezményt ír alá a Karmelita kolostorban 2021. március 25-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Semjén Zsolt azt mondta, a kormány lelkiismereti kötelességének tartja, hogy – a keresztény és protestáns papokhoz és lelkészekhez hasonlóan – támogatást biztosítson a zsidó vallás képviselőinek is “lélek- és szellememelő szolgálatuk” ellátásához.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, a kormány egyetlen egyháznak sem szól bele az autonómiájába, belső életébe, sem a felekezetek közötti viszonyba, ugyanakkor támogatni kívánja hitéleti tevékenységüket.

Közölte, a kormány 2021-től 2025-ig évi 51 millió forintot biztosít a Zsimának erre a célra. Mint mondta, ez a forrás beépül a költségvetésbe, így kiszámítható támogatást jelent a számukra. Hozzátette: mindezen túl a különböző pályázatokon a Zsima ugyanúgy indulhat, mint bármelyik más szervezet.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökségi államtitkár (b), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b2), Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkár (b3) és a Zsima vezetõ képviselõi, Róna Tamás fõrabbi elnök (j2), Kiss-Kovács Gábor, titkár (j3), valamint Gara Imre (j5), Feldmájer Péter (j4), Petrovics Péter (j) a Karmelita kolostorban 2021. március 25-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Semjén Zsolt az új támogatási formára utalva azt hangoztatta: “senkitől nem veszünk el semmit, itt mindenki csak kap, elvétel senki esetében sincsen”.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány korábban – még Feldmájer Péter elnöksége idején – történelmi jelentőségű, átfogó szerződést kötött a Mazsihisszel; ebben az ingatlanrendezéstől kezdve minden kérdésre kitértek. Később – a Mazsihisz kérésére – megállapodtak abban is, hogy nem az egyházi személyek, köztük a rabbik jövedelemkiegészítő támogatására kérik a támogatást (ahogy a katolikusok és protestánsok esetében a lelkészek és a papok kapják), hanem arra, hogy temetőik gondozására fordíthassák a pénzt.

A kormány tavaly ezt a támogatási összeget – mind a magyarországi, mind a külhoni lelkészek tekintetében – megduplázta.

Közölte, a Zsimával csütörtökön kötött szerződés értelmében mostantól egy új költségvetési forrást kap a magyarajkú zsidóság; ezt az összeget ugyanis már a rabbik, hitoktatók, kántorok, a vallás gyakorlásához szükséges személyek anyagi támogatására fordíthatják.

Semjén Zsolt azt hangoztatta, hogy ez a plusz pénz az “élők céljait” szolgálja. Hozzátette: a zsidó temetők fenntartása is fontos cél, a kormány arra külön támogatásokat ad, ahogy eddig is tette.

Soltész Miklós államtitkár, Róna Tamás rabbi és Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke egy tavalyi találkozójukon

Róna Tamás, a Zsima elnöke (aki egyben Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának rabbija és a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke – A szerk.) a találkozón köszönetét fejezte ki az új kormányzati támogatásért, és történelmi pillanatnak nevezte a megállapodás aláírását.

Mint mondta, a forrásnak köszönhetően erősebben és határozottabban tudják majd építeni a neológia jövőjét, és reményét fejezte ki, hogy a nemes szolgálatot végzők meg fognak erősödni.

Közölte, a támogatásból már 18 egyházi személyt, köztük rabbit, rabbihelyettest és kántort tudnak segíteni.

Magyarországon három történelmi izraelita egyház van az úgynevezett “bevett egyházi” kategóriában; a neológiai részéről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az ortodoxia részről a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, valamint a statusquo ante közösség, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

A Zsimát 2020 októberében tíz magyarországi neológ zsidó egyházi személy alapította meg. (MTI)

*

Mint ismeretes, a ZSIMÁ-t Róna Tamás alapította, aki konfliktusba keveredett a Mazsihisz világi vezetőivel, és éles nyilatkozatokban bírálta Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét.

Az elmúlt hónapok vitái után, a Róna vezette Rabbitestületből nyolc rabbi lépett ki, a ZSIMÁ-t három főrabbi hagyta ott.

A Mazsihisz és a ZSIMA között is éles hangnemű vita zajlott az elmúlt hetekben.

 

Kapcsolódó cikkek:

A Mazsihisz befogadta a reformközösségeket

„90%-ot meghaladó arányban szó szerinti, idézőjel nélküli átvétel”

Róna Tamás imaegyletet alapított – máris tízmilliós támogatásra számíthat

Fináli Gábor lemondott Rabbitestületi tagságáról

Deutsch Péter és Markovics Zsolt is elhagyja a Rabbitestületet

Radnóti Zoltán is elhagyja a Rabbitestületet

Radvánszki Péter nem kíván tagja lenni a Rabbitestületnek

Kardos Péter főrabbi is kilépett a Rabbitestületből

Rabbitestület a reformokról, a vallási bíróságról és “súlyos vádakról”

Összehangolt támadássorozat: rabbik elleni vádak és a Mazsihisz válasza

Szakadozó Mazsihisz, nyomuló EMIH

[popup][/popup]