Az IDF gyanúja szerint a Hamász tüzérsége okozta a halálos tüzet Rafahban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A hadsereg tisztázta, hogy a terroristákra irányuló légicsapás a kijelölt “humanitárius zónán” kívül történt, amely több mint egy kilométerre van a célba vett tábortól.

 

Az izraeli hadsereg azt gyanítja, hogy lőszerek vagy valamilyen más éghető anyag okozott másodlagos robbanást majd azt követően tüzet egy olyan komplexumban, ahol kitelepített gázaiak laknak Rafahban, egy légicsapást követően, amely a Hamász két vezető terroristája ellen irányult.

Az incidens palesztin civilek halálát okozta, a vizsgálat folyamatban van.

Az IDF a nyugat-rafahi Tel Szultán negyedben lévő komplexumra vasárnap este mért csapást, miután nyomon követték Jaszin Rabia és Khaled Najjar Hamász-parancsnokokat. Az IDF hírszerzése szerint a területet a Hamász tevékenységeihez használták, beleértve egy közeli rakétakilövőt is.

A hadsereg tisztázta, hogy a csapás a kijelölt “humanitárius zónán” kívül történt az al-Mawasi térségben, amely több mint egy kilométerre van a célba vett tábortól. A csapást megelőzően lépéseket tettek annak biztosítására, hogy a támadás idején ne tartózkodjanak civilek, különösen nők és gyermekek a Hamász táborban.

Az izraeli vadászgépek két kisméretű, egyenként 17 kilogrammos robbanófejjel ellátott lövedéket vetettek be, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok táborának közelsége miatt minimálisra csökkentsék a polgári áldozatok kockázatát.

Ezen óvintézkedések ellenére tűz ütött ki a szomszédos komplexumban, ahol palesztin civilek húzták meg magukat. A Hamász gázai egészségügyi hatóságai 45 ember haláláról és több tucatnyi sebesültről számoltak be.

Az IDF első vizsgálatai szerint a két kisméretű rakéta önmagában nem lett volna elegendő a tűz meggyújtásához. A vizsgálat szerint a közelben tárolt lőszerek, fegyverek vagy más anyagok okozhattak másodlagos robbanást és az ebből eredő tüzet.

Az IDF egy magas rangú tisztviselője további részleteket közölt a vizsgálatról az i24NEWS-nek: Vasárnap este az IDF hírszerzési információk alapján likvidálta a Hamász magas rangú terroristáit. Tragikus módon egy tűzvész több civilt is megölt. A csapás zónája egy kilométerre volt a humanitárius területtől, ahol nem sátrak, hanem szilárd építmények voltak”.

Hozzátette: “17 kilogrammos lőszert használtunk, a legkisebbet, amit tudtunk, de valami más okozta a tüzet a célpont közelében. A tragédia ellenére próbáljuk megérteni, mi okozta a tüzet”.

i24news

[popup][/popup]