Magunkról

A Szombat folyóirat

A Szombat non-profit jelleggel működő zsidó közéleti és kulturális folyóirat. Első számunk 1989 novemberében látott napvilágot, azóta megszakítás nélkül, havilapként, évente tíz alkalommal jelentetjük meg nyomtatott magazinunkat. Internetes kiadásunkban híreket, lapszemlét, aktuális cikkeket, publicisztikákat, s programajánlót is kínálunk olvasóinknak.

A lappal annak indulása óta integráló, közösségteremtő szerepet kívánunk betölteni: nyitottak vagyunk a zsidóság valamennyi irányzatára, valamint próbáljuk megszólítani az érdeklődő nem-zsidó közönséget is. Igyekszünk kiegyensúlyozott képet nyújtani a magyarországi, s benne a zsidó közéletről, Izraelről és a Közel-Keletről, ledönteni az antiszemita előítéleteket, fórumot kívánunk teremteni a zsidó közösségnek, valamint a zsidó téma iránt fogékony íróknak, művészeknek.

A kezdetektől fogva elkötelezettnek érezzünk magunkat az ismeretterjesztés és a hagyományápolás iránt. Sem a magyar nagyközönség, de még a zsidóság nagy része sem ismeri behatóan a zsidó vallást és kultúrát. A zsidósággal kapcsolatban tovább élnek olyan ősrégi téveszmék és sztereotip előítéletek, amelyeket az 1990 után újjáéledő antiszemitizmus „állított – ismét- csatasorba”.

Célunk, hogy a Szombattal egy egyedi zsidó információs centrumot hozzunk létre, továbbá szombat.org honlapunk, valamint magazinunk facebook oldala révén olyan fórumot biztosítsunk, amely által a zsidó közösség tagjai és a szélesebb társadalom közötti dialógusnak is helyt adunk.

Nem csupán a zsidó közösséget és kultúrát kívánjuk bemutatni olvasóinknak, hanem azt is, hogy zsidó szemmel hogy látjuk mi Magyarország és a nagyvilág egyes eseményeit. Folyamatosan törekszünk arra, hogy a zsidó világ fejleményeiről tájékoztassunk, a különböző véleményeket bemutassuk és ütköztessük, helyt adjunk a vitáknak, a párbeszédnek.

Folyóiratunk évente három-négy tematikus számában igyekszünk egy-egy témát mélyebben is körüljárni. A teljesség igénye nélkül néhány az eddigi mellékleteink közül:

Zsidó közösségek Közép-Európában;

A magyarországi zsidó oktatás;

Nők, zsidók, feministák;

A modern Izrael története;

Zsidó irodalom Közép-Kelet-Európában;

Zsidóság és kommunizmus;

Zsidóság és konzervativizmus;

Szex és vallás;

Erdély és a zsidóság;

Trianon emlékezete és a magyar nemzeti identitás;

Magyar zsidó sporttörténelem;

Zsidó-keresztény párbeszéd 50 évvel a Vatikán Nostra Aetate nyilatkozata után.

A zsidó téma iránt egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk, így időről időre túllépünk a folyóirat szűk feladatkörén, és konferenciákat rendezünk, szociológiai kutatásokat szervezünk, kiadványokat teszünk közzé.

1998-ban rendeztük meg a Zsidó sorsok magyar filmen című, háromnapos vetítéssel egybekötött konferenciát, melynek előadásait kötetben is kiadtuk Minarik, Sonnenschein és a többiek… címmel.

További szimpóziumaink:

A magyar zsidó irodalom létformái (1996),

Diaszpóra (és) művészet (1997),

Zsidó sorsok magyar színpadon (1999),

Fiatal magyar írók a zsidóságról (2001),

Magyar zsidó jövőképek (2002),

Új antiszemitizmus (2006), utóbbi előadásaiból ugyanezzel a címmel kötetet is szerkesztettünk.

Kiadásunkban jelent meg 2003-ban Angelusz Róbert, Kovács András és Tardos Róbert többéves kutatásának összefoglalása, mely a mai magyarországi zsidóság részletes „szociológiai térképét” rajzolja meg: Zsidók és zsidóság a mai Magyarországon. Egy szociológiai kutatás eredményei címmel, továbbá Gadó János 2005-ben közzétett tanulmánya; A zsidó iskolák végzettjei, mely 60 éve először elemzi a témát mélységében.

Van-e modern zsidó irodalom?, majd Trauma és utóhatás címmel Szántó T. Gábor író, főszerkesztőnk irodalmi szemináriumokat vezetett az érdeklődőknek.

A zsidóság (képének) története Avagy: A zsidók a mások szemében címmel Gadó János szociológus, a Szombat szerkesztője tart kurzust.

A Szombatot három ízben angolul is megjelentettük és eljutattuk Nyugat-Európába, illetve az Egyesült Államokba, áttekintést adva a magyar, illetve a közép-európai zsidóság társadalmáról, kultúrájáról.

Folyóiratunk mind nyomtatott formában, mind a www.szombat.org internetes felületen is olvasható.

Lapunk a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kiadásában jelenik meg. A magyar kulturális sajtó és a zsidó kultúra általános forráshiánya következtében külső finanszírozásra szorulunk, ezért akinek fontosak céljaink, és munkánkat támogatni szeretné, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

E-mail: [email protected]

Telefon (délután): 311-6665

Facebook oldalunk eléréséhez kattintson ide.

 

Keresse a Szombatot jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: Fizessen elő! Vagy olvassa digitálisan!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságos standjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Láng Téka (XIII. ker., Pozsonyi út 5.)

Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.)

Olvasók boltja (XIII. ker. Pannónia u. 35-37.)

Fröchlich Cukrászda (VII. ker. Dob u. 22.)

Bálint Ház (VI. ker., Révay utca 16.)

 

[popup][/popup]