„90%-ot meghaladó arányban szó szerinti, idézőjel nélküli átvétel”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyilatkozatot adott ki az  Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem a 2005-ben az intézményben MA fokozatot szerzett Róna Tamás diplomadolgozatával kapcsolatban.

A közlemény – amely nem nevezi néven, hogy kinek a szakdolgozatáról van szó – leszögezi:

a szóban forgó szakdolgozat túlnyomó részben (90%-ot meghaladó arányban) szó szerinti, idézőjel nélküli átvétel mások korábban nyomtatásban megjelent könyveiből, illetve online közzétett munkáiból, azaz lélekkufárság, plágium”.

Azt is leszögezi azonban a közlemény, hogy

„Sem a súlyos szakmaetikai vétséget egykor elkövető hallgató, sem annak témavezetője nem alkalmazottja az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemnek, így a munkajogi, fegyelmi és etikai tanulságok levonása nem intézményünk feladata.”

Köznapi nyelvre lefordítva tehát az intézmény vezetése nem tekinti feladatának, hogy állást foglaljon az egyszerre szakmai és politikai kérdésekben:

  • érvényét veszti-e a 15 évvel ezelőtt, más intézményvezetés, és más tanári kar idején íródott dolgozat?
  • érvényét veszti-e a szerző szmichá-ja (rabbidiplomája), amelynek megszerzéséhez előfeltétel volt az MA dolgozat megírása?
  • érvényét veszti-e a szerző később szerzett PhD fokozata, amelyet MA fokozatának birtokában kezdhetett el írni?

A közlemény tudatja, hogy az ügy elsősorban minőségbiztosítás szempontjából fontos, vagyis azért, hogy a hasonló eseteket ellenőrző mechanizmusok beépítésével elkerüljék.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában Róna Tamás ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy

„…az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen a közel húsz évvel ezelőtti rabbinikus dolgozatomat az egyetem három oktatója – akik közül egyik sem rabbi és semmilyen rabbinikus vallási gyakorlattal nem rendelkezik – értékelte és plágiumnak találták. Ez a döntés is része az egész koncepciós ügynek, természetesen ezzel kapcsolatban is ki fog derülni az igazság.”

Címkék:Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, plágium, Róna Tamás, szakdolgozat

[popup][/popup]