Verő Tamás kilépett a Rabbitestületből

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A rabbikarnak e héten küldött levelében Verő Tamás főrabbi bejelentette, hogy kilép a Mazsihisz Rabbitestületéből.

Dr. Verő Tamás főrabbi

Verő Tamás – aki a budai Frankel Leó úti zsinagógában, a Scheiber iskolában, a Benjamin Óvodában, valamint a Veszprémi Zsidó Hitközségben szolgál, a mazsihisz.hu értesülései szerint a Rabbitestületen belül kialakult, számára vállalhatatlan helyzettel indokolta döntését – fogalmaz a szűkszavú közlemény.

Verő Tamás főrabbi lapunk megkeresésére nem kívánta bővebben kommentálni lépését.

*

Legalább három dimenziója van a rabbikaron és a Mazsihiszen belüli konfliktusoknak.

1. A szervezet modernizációjához, a nemzetközi zsidó világon belüli orientációjához való viszony. Ennek elemei az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem pár éve rektorválasztással kezdődött megújulása, illetve az ezzel kapcsolatos, személyes ambíciókat és érdekeket is érintő viták, valamint a reformzsidó hitközségek felvétele társult tagként a Mazsihiszbe (utóbbiról itt és itt olvashatnak), illetve a viszonylag friss hír, hogy a Mazsihisz külföldi rabbit szeretne alkalmazni egyik hazai zsinagógájába.

2. A koronavírus-járvány megtépázta a Mazsihisz költségvetését. A turisztikai bevételek kiesése miatt fizetéscsökkentésekre került sor, ami rosszul hat az egyébként is meglévő belső konfliktusokra, melyek az elégedetlenség következtében felerősödnek. Hozzájárul e konfliktusokhoz a járványhelyzet miatti távmunka, a nehézkes kommunikáció, a személyes találkozások megritkulása, a járvány és a politikai közállapotok miatti feszültség.

3. Vannak a Mazsihisz-BZSH szervezetében olyan tényezők a rabbikarban és a világi vezetésben is, akik nem helyeslik a Mazsihisz politikai irányát, vállalt konfliktusait a jobboldali kormányzattal és az EMIH-hel, és simulékonyabb viszonyt szeretnének. Tartanak attól is, hogy a szervezet erőforrásai e konfliktusok miatt is veszélybe kerülnek. Vannak továbbá olyan hangadók is a fentiek között, akik a konfliktusban, valamint a fizetéscsökkenés teremtette elégedetlenségben lehetőséget látnak a jelenlegi vezetés destabilizálására/eltávolítására, új vezetés választására, és ehhez bizonyos kormányzati támogatást is élveznek.

A fenti vitákban nem mindenki kíván élesen állást foglalni a szervezet vezetői közül sem, van aki éppen az éles konfliktusokat szeretné elkerülni és a közösség sokszínűségét, integritását megőrizni.

Kapcsolódó cikkek:

Új utakon építi tovább a magyar zsidó közösséget Darvas István rabbi

Sok mindent át kell gondolnia a Mazsihisznek – A BZSH közleménye Darvas István főrabbi távozása után

Róna Tamás imaegyesületet alapított – máris tízmilliós nagyságrendű állami támogatásra számíthat

Róna Tamás nem zárja ki az egyházzá alakulást

Rabbitestület: Egységfront a reformok ellen

[popup][/popup]