“Sok mindent át kell gondolnia a Mazsihisznak”

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke közleményt adott ki Darvas István főrabbi rabbiszékből való távozása ügyében.

Mester Tamás, a BZSH elnöke

Tisztelt Hittestvérek, kedves Barátaim!

A hét elején mindannyiunk megdöbbenéssel értesült arról a minden előzmény nélküli hírről, hogy Darvas István főrabbi úr távozik a budapesti Bét Jehuda Zsinagóga (korábbi nevén: Rabbiképző Zsinagóga) vallási vezetői pozíciójából. Tájékozódtam az ügyben: telefonon beszéltem mind rabbi úrral, mind a Zsinagóga világi vezetőjével, Vadász Gáborné elnök asszonnyal.

Darvas főrabbi úr nekem is megerősítette azt a sajtóban már megjelent vélekedését miszerint „az elmúlt 15 év azt bizonyította be, hogy nagyon sokszor kell olyan helyzetekben, szerepekben helytállni, ami nem egy rabbinak való, legyen szó közéleti kérdésekben való megnyilvánulásról például, mert ezekből már elveszni látszott a szakmaiság, minden gondolatot valamilyen politikai, hitközségi politikai szemüveggel mértek. És az a baj, hogy amennyiben valaki nem politikai véleményt akar mondani, egyszerűen csak a gondolatait akarja megfogalmazni, annak most nem tud eleget tenni, csak akkor, ha rabbiként függetlenné válik.”

Vadász Magda elnök asszony pedig rendkívül fájlalja tehetséges rabbijának hirtelen döntését. Értetlenül áll az események előtt, elmondása szerint ideális kapcsolat volt a kile, a kile vezetése és rabbija között.

Jómagam is úgy látom, hogy nagy veszteség mind a BZSH-nak, de az „anyaegyház” MAZSIHISZ-nek is, hogy e kiváló főrabbi más keretek között képzeli a továbbiakban a hitéleti szolgálatot.

Afelől nincs kétségem, hogy István pillanatok alatt fog felépíteni egy új közösséget. A kérdés az, hogy a MAZSIHISZ-BZSH vezetésének van-e valami további feladata Darvas főrabbi úr távozásával összefüggésben?

Nem nehéz dekódolni főrabbi úr fent idézett kicsit rejtett üzenetét: sok mindent át kell gondolnia a MAZSIHISZ-nek, lényegében a teljes belső világi vezetési működést új alapokra kell helyezni. Mint BZSH elnök ahogy eddig, úgy a jövőben is mindent el fogok követni a megfelelő közösségi élet, az egymás irányába érzett tolerancia és a kölcsönös együttműködések érdekében. Remélem ebben az elképzelésemben társakra találok másokban is.

Darvas főrabbi úrnak sok sikert kívánok új életszakaszához, bízom benne, hogy lesz még olyan korszak, amikor vissza tud integrálódni hozzánk!

Budapest, 2020. október 15.

Mester Tamás
a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke”

[popup][/popup]