Rabbitestület: Egységfront a reformok ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Rabbitestület nevű – hivatalosnak nem nevezhető – facebook oldalon rövid közlemény tudatta, hogy a Mazsihisz rabbitestülete tisztújítást tartott.

Róna Tamás, a rabbitestület újjáválasztott elnöke

„A Mazsihisz közgyűlése tudomásul vette a Rabbitestület új SZMSZ-ét. Az új jogi környezet teljes tisztújítást indukált, ezt a Testület mai ülésén meg is szavazta.

A tisztújító szavazás eredménye:

Elnök: dr. Róna Tamás

Alelnökök: Kardos Péter és Schönberger András

A Mazsihisz vezetőségébe delegált két rabbi: Szerdócz Ervin és Schönberger András.”

A tisztújításról – e sorok közlésekor – sem a Mazsihisz, sem a Budapesti Zsidó Hitközség honlapja nem ír semmit.

A választás a Heisler–Róna konfliktusban egyértelműen a Róna Tamáshoz húzó rabbik győzelmét hozta.

Bennfentes forrásunk szerint a tisztújítás eredménye egyértelmű üzenet: a rabbikar nem támogatja Heisler András reformjait: sem a reformzsidóság szervezeteinek felvételét, sem azt, hogy a Darvas István távozásával megürült OR-ZSE zsinagóga megürült rabbiszékébe külföldi rabbit hívjanak meg.

Hírek szerint a szavazáson nem vettek részt olyan – reformok iránt nyitottabb – rabbik, mint Darvas István vagy Fináli Gábor.

A kormányközeli neokohn.hu leplezetlenül kárörvendő tudósításban számol be a történtekről, az alábbi címmel: Nagy pofon a Mazsihisz elnökének: megerősítették Róna Tamást a rabbitestület elnökeként.

Forrásunk szerint ugyanakkor ez a szavazás nem annyira a kormányközeli politika támogatását jelenti, hiába, hogy Róna Tamás a kormánymédia sztárja. Ezt sejteti, hogy súlyos konfliktus esetén a rabbik hajlandók kormánykritikus hangot megütni: lásd például Frölich Róbert főrabbi Orbán Viktorhoz intézett nyílt levelét Demeter Szilárd cikke kapcsán.

A döntésben sokkal inkább a reformellenes szellem mutatkozik meg. A rabbitestület többsége – a neológ hagyományokra hivatkozva – ellenez mindent, ami megbontaná a status quo-t. Legfőképpen azt, hogy az OR-ZSE végzettein kívül bárki más rabbiként működhessen a Mazsihisz keretein belül. (A Páva utcában rabbiként működő Radvánszki Péter, a jó nevű londoni reformzsidó intézmény, a Leo Baeck College végzettje ezen okból kifolyólag a mai napig nem tagja a rabbitestületnek.)

A választással most elég furcsa helyzet állt elő: a Mazsihisz rabbitestületének elnöke az a Róna Tamás, akit a Mazsihisz vezetése három hónappal ezelőtt rövid úton elbocsátott a Mazsihisz állományából.

A Mazsihisz világi vezetése és a rabbikar változatlanul szemben áll egymással. A döntési jogkörök a világi vezetés kezében vannak, a rabbikarnak nincs adminisztratív hatalma. Ezen a helyzeten csak a közgyűlés tudna változtatni, ott azonban a többség jelenleg Heisler András mellett áll.

Címkék:Heisler András, Mazsihisz, Rabbitestület, Róna Tamás, Tisztújítás

[popup][/popup]