Mazsihisz vezetősége: “Egyedül keveset, együtt sokat tehetünk”

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

“A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Vezetősége aggodalommal érzékeli, Rabbitestülete hogyan veszíti el tagságát, hogyan üresedik ki tevékenysége.”

A szervezet honlapján hozták nyilvánosságra állásfoglalásukat.

“A Vezetőség 2021. február 15-i ülésén megerősítette: a Szövetség számára fontos a valós funkciójukat betöltő, vallási közösségünk építésében részt vevő rabbik munkája.

Arra kéri a testület tagjait, hogy a neológia, illetve tágabb értelemben a magyar zsidóság érdekében emelkedjenek felül személyes sérelmeiken, legyenek figyelemmel hivatásuk méltóságára – s mindennek közös munkában kell megnyilvánulnia.

A Mazsihisz Vezetősége támogatja a Rabbitestület legitimitásának és tekintélyének helyreállítását.

Szükséges, hogy a Rabbitestület térjen vissza az alapszabály szerinti működéshez, tartsa tiszteletben a Szövetség legfőbb döntéshozó szervének, a Közgyűlésnek a határozatait, tartsa be a maga által elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzatát. A Vezetőség álláspontja szerint a Rabbitestület működése mai formájában átláthatatlan, elnöke illegitim, nem lehet tudni, kik a tagjai, kik vesznek részt munkájában, döntései nem szabályszerűek.

A Mazsihisz Vezetősége fontosnak tartja az Országos Főrabbi intézményét, de annak tekintélyét mindenképpen óvná attól, hogy bármikor megkérdőjelezhető rabbitestületi választáson dőljön el, ki tölti be ezt a rangos vallási pozíciót.

A Vezetőség a ZSIMA (Magyarhoni Zsidó Imaegylet) Egyesülettel kapcsolatban kijelenti, sem a Mazsihisznek, sem a neológiának nincs szüksége olyan szervezetre, amelyik megosztja a magyarországi neológiát. Rabbijaink jelentős része deklarálta, hogy továbbra is a Mazsihiszen belül kívánja a neológiát szolgálni. Az elmúlt évszázadokban a neológia kiépítette azt az intézményhálózatot, mellyel közösségünk megmaradását a XX. század viharaiban is biztosította. A neológia egysége, rabbinikus hagyományainak védelme megkívánja, hogy világossá tegyük: a neológ vallási mozgalmat a Mazsihisz és a benne tömörülő neológ hitközségek reprezentálják. Aki ezt nem így gondolja és a Szövetségünkön kívüli neológ vallási közösségért dolgozik, azt felkérjük, hogy ezt már ne a mi fizetett alkalmazottunkként tegye. A Mazsihisz Vezetősége elvárja minden munkavállalójától, így rabbijaitól és kántoraitól is, hogy a Mazsihiszben és tagszervezeteiben dolgozzon a neológia jövőjéért.

Az elmúlt hónapokban több neológ rabbi és a vezetőség részvételével hitéleti közösségfejlesztési projektek indultak el, a Mazsihisz elnöke pedig a Dohány utcai zsinagóga főrabbijával eredményekkel biztató előzetes informális egyeztetéseket tartott. A Mazsihisz Vezetősége felkérte az elnököt, hogy a jövőben hivatalos formában folytassa egyeztetéseit a főrabbival.

A Mazsihisz Vezetősége mindig partnere lesz az érdemi munkában mindazoknak, akik elkötelezettek a magyarországi zsidó közösség fejlődésében” – zárul a közlemény.

Kapcsolódó cikkek:

A Mazsihisz befogadta a reformközösségeket

„90%-ot meghaladó arányban szó szerinti, idézőjel nélküli átvétel”

Róna Tamás imaegyletet alapított – máris tízmilliós támogatásra számíthat

Fináli Gábor lemondott Rabbitestületi tagságáról

Deutsch Péter és Markovics Zsolt is elhagyja a Rabbitestületet

Radnóti Zoltán is elhagyja a Rabbitestületet

Radvánszki Péter nem kíván tagja lenni a Rabbitestületnek

Rabbitestület a reformokról, a vallási bíróságról és “súlyos vádakról”

Összehangolt támadássorozat: rabbik elleni vádak és a Mazsihisz válasza

[popup][/popup]