Deutsch Péter és Markovics Zsolt is elhagyja a Rabbitestületet

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

“Mostanra bennem is megérett a gondolat, hogy követve több kollégámat (VT, DI, FG) a mai nappal hivatalosan is felfüggesztem részvételemet a Rabbitestületben” – tette közzé Deutsch Péter rabbi, a Mazsihisz Bethlen téri körzetének vallási vezetője Facebook-oldalán.

Deutsch Péter rabbi

“Fájdalmas az elválás, hiszen rengeteg szép közös feladat állna előttünk, azonban az érdemi munka helyett politikai csatározás zajlik a testületben, folyamatos a konfrontálódás.

E folyamatot véleményem szerint is mielőbb meg kellene szüntetni, de legnagyobb sajnálatomra, erre nem látok reális esélyt a közeljövőben.

Egy rabbinak ebben nem szabad részt vennie, hiszen ezzel nem csak magunknak ártunk, hanem a közösségünk tagjainak, híveinknek egyaránt. A társadalmi megítélésünk és presztízsünk rendkívül megosztó lett. Az elődeink több évtizedes, fáradalmas munkájára rossz fényt vetünk és ez mindannyiunk közös felelőssége.

Sok fontos és jelentőségteljes tennivaló, lehetőség áll rendelkezésünkre, én a jövőben is csak ezekre szeretnék koncentrálni.

Bízom benne, hogy a Mazsihisz által nemrég életre hívott közösségépítő program egy hosszútávú és meghatározó folyamatot indít el, melyre mind büszkék lehetünk majd” – zárul Deutsch Péter közleménye.

Markovics Zsolt miskolci főrabbi is hírt adott hasonló döntéséről a Facebookon:

Markovics Zsolt főrabbi

“Nem gondoltam, hogy valaha is eljön az az idő, amikor kénytelen leszek ezt a levelet megírni.

Felavatásom óta tagja vagyok a rabbitestületnek. Megéltem benne sok jót, és néhány rosszat is. Eddig tűrtem, és nem fordultam a nyilvánosság felé, de elég volt. Kizárni, megosztani, átpolitizálni, botrányt okozni és tönkre tenni, többek között ezek jellemzik a rabbitestület működését, amióta azt Róna Tamás vezeti. Mára már ez olyan szintet ért el, hogy valaki vagy valakik folyamatosan tovább küldik a rabbik belső levelezését, illetve valótlan információkkal látnak el egy internetes portált. Névtelen cikkekkel és manipulált fényképekkel, dehumanizáló gúnynevekkel alázzák meg nevemet, megpróbálják tönkre tenni családomat, szétverni közösségemet. Semmi és senki nem számít a céljuk elérésének érdekében.

„Hála” a visszaköszönő médiamegjelenéseknek, egyértelművé vált, hogy a testület vezetőjét egyetlen dolog irányítja, a háború. Hatalmi háború, ami egyes emberek ellehetetlenítését tűzte ki célul. Ennek lett a következménye, ami a magyarországi neológia történetében példanélküli, hogy két rabbit is bész din elé akarnak állítani koholt vádak alapján, valamint az a nyilatkozat, amely Róna Tamás tett a hazai és külföldi sajtóban elvéve a legalapvetőbb emberi jogomat az ártatlanság elvét. Ez egy koncepciós per, nem csak ellenem, hanem a MAZSIHISZ választott vezetése ellen.

Ennek a háborúnak nem lehetnek győztesei. Mindannyian vesztesei vagyunk. A rabbik, a neológ mozgalom, a MAZSIHISZ, és nem utolsó sorban a magyar zsidó közösség.

Fájó kimondani, de az elmúlt közel két év során, a rabbitestületi üléseken semmilyen közös munka vagy konstruktív vallási projekt nem valósult meg, és semmilyen szándék vagy akarat nem érzékelhető a jövőre nézve.

Az utolsó pillanatig reménykedtem valamiféle békében, amihez két fél kell. Ám most már látom és érzem, hogy a másik fél erre nem hajlandó.

Egyetlen lehetőséget látok, hogy bejelentsem: A mai naptól kilépek a rabbitestületből, hiszen egy rabbinak soha nem lehet célja az ellenség keresés és a háború. Egy rabbinak minden körülmények között törekednie kell a béke megteremtésére.

Ahogyan a múltban, úgy a jövőben is a neológ mozgalom (MAZSIHISZ) építője, közösségem aktív vezetője és egyházunk felelős rabbija leszek, maradok” – fogalmaz Markovics Zsolt közleménye.

Fináli Gábor lemondott Rabbitestületi tagságáról

[popup][/popup]