Három főrabbi otthagyja a ZSIMÁ-t

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Pár hónappal ezelőtt a Mazsihisz Rabbitestületének több rabbija csatlakozott a ZSIMA (Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület) nevű vallási egyesülethez, amelyet a Mazsihisztől elbocsátott Róna Tamás főrabbi hozott létre 2020. októberében.

A napokban az alapításban részt vett főrabbik közül hárman, köztük az egyesület alelnöke úgy döntöttek, hogy a ZSIMA keretein belül a továbbiakban nem kívánnak semmilyen tevékenységet folytatni – adta közre a hírt a Mazsihisz.

“Mint korábban a Mazsihisz Vezetősége közölte: sem a Mazsihisznek, sem a neológiának nincs szüksége olyan szervezetre, amelyik megosztja a magyarországi neológiát” – írják a közleményben, és hozzáteszik: “A neológ vallási mozgalmat a Mazsihisz és a benne tömörülő neológ hitközségek reprezentálják.”

“A Mazsihisz Vezetősége elkötelezett a magyarországi neológ zsidó mozgalom értékeinek megtartásában, a neológia tradícióinak megőrzésében, és ezen célok elérése érdekében sikeresen dolgozik együtt a neológ rabbik túlnyomó többségével.

A Róna nevével jelzett, a neológiát megosztó egyesületből kilépő vallási vezetők döntését a Mazsihisz Vezetősége olyan pozitív folyamatnak értékeli, amely megalapozhatja a Szövetségen belül kialakult belső feszültségek felszámolását, a világi és a vallási vezetők jövőt építő együttműködését.”

*

Információink szerint Schönberger András, a Pécsi Zsidó Hitközség, Szerdócz Ervin, az Újpesti Zsidó Hitközség főrabbija, valamint a kósersági felügyelőként dolgozó Petrovics Péter rabbi lépett ki a ZSIMÁ-ból.

[popup][/popup]