Lakattal védeni az ortodoxiát? Ha nincs más, akkor azzal

Írta: Bacskai Sándor - Rovat: Politika

“Megdöbbenve olvasom, hogy a kormányzat a februárban törvénytelenül megtartott hitközségi közgyűlésen megválasztott új „ortodox” vezetéssel kíván együttműködni.” A magyar ortodox zsidóság szociográfusa is reagált a zsidóságra figyelő közvélemény körében felháborodást keltett lépésre.

A Kazinczy utcai zsinagóga

Megdöbbenve olvasom, hogy a kormányzat a februárban törvénytelenül megtartott hitközségi közgyűlésen megválasztott új „ortodox” vezetéssel kíván együttműködni.

A most elnöknek nyilvánított Keszler Gábor a jelöltállítás és a szavazás idején nemcsak, hogy nem volt az MAOIH tagja, hanem a neológ BZSH egyik templomkörzetében viselt tisztséget.

Emellett az EMIH-közeli „ortodox” tagok figyelmen kívül hagyták a jeruzsálemi Eda Haharedit rabbinikus bíróság döntését, ezzel elismerve, hogy nem érdekli őket a vallásügyi kérdésekben tekintélyes Bész Din Cedek véleménye, és a bírák helyett másfajta támogatókat találtak maguknak.

A tegnapi döntésre reagálva a MAOIH lelakatolt kapuval védi a hitközségi épületet, de jóval több mindent véd a Dob utcai udvarnál, a falaknál és az ingatlannál, a puritán berendezésnél.

Tradícióit védi, a fehérterrort, 1944-et és Rákosi-rendszert is túlélt ortodox szellemiséget, a Chaszam Szofer-i örökséget, amely, rövidlátó szemmel nézve úgy látszik, nem veheti fel a versenyt a korszellemnek inkább megfelelő, ahhoz jobban igazodó, a fiatal kora ellenére meglepő bőkezűséggel támogatott EMIH-hel.

Lakattal védeni? Ha nincs más, akkor azzal.

Tiltakozásul és védekezésképpen lelakatolták az Orthodox Hitközség bejáratát

Nem ugyanaz a helyszín, más a kor, egészen mások a körülmények, mégis eszembe jutnak a huszti asszonyok, akik botokkal és baltákkal állták el a kivezényelt rendőrök elől a nagytemplom bejáratát, hogy ott ne történhessen meg az, ami akkorra már Munkácson, Beregszászon, Ungváron, Nagyszőlősön, Kárpátalja összes településén megtörtént; de Huszton megvédték a templomot, se kiegészítő parancsnokság, se kultúrház, se cipőbolt nem lett belőle.

A bezárkózást szimbolikusan is értelmezhetném, nem idegen az ortodoxiától, inkább megfelel a hagyományainak, mint a sikerpropaganda, a szemfényvesztő harsogás, meg a színház– és alumíniumipar.

[popup][/popup]