Helyettes államtitkári döntés: a két rivális ortodox (MAOIH) frakció közül az EMIH-közeli tábort fogadják el partnernek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mint arról számos cikkben (itt, itt, itt) tudósítottunk, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) két részre szakadt. Az EMIH-közeli, Chabad-EMIH alkalmazottakkal feldúsított szárny február 22-én online közgyűlést tartott, leváltotta a régi gárda maradékát és és EMIH-közeli vezetőséget ültetett a helyükre.

Smuel Oirechman és Keszler Gábor

Az új főtitkár, Smuel Oirechman, gyakorló Chabad-lubavicsi rabbi, Köves Slomó sógora lett. Az új elnök Keszler Gábor, aki elnökké választásáig a neológ BZSH-ban is elöljárói tisztséget viselt.

A MAOIH „régi gárdája” – amely a Mazsihisz támogatását élvezi – a maga részéről szintén közgyűlést tartott egy nappal korábban, ahol a 22-i, EMIH-párti közgyűlést és határozatait illegitimnek nyilvánították.

Az infrastruktúra (a „kasszakulcs”) jelenleg még Deutsch Róbert kezében van, aki a közelmúltig az EMIH-párti táborhoz tartozott, és csak azután tért meg a régi gárdához, hogy hogy észrevette: az EMIH nyíltan a teljes hatalom megszerzésére tör..

A Miniszterelnökség alá tartozó Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár most – bennfentes körökből származó információink szerint – meghozta döntését: Keszler Gábort jegyezte be MAOIH elnöknek, így tehát a két rivális frakció közül az EMIH közeli csoporttal kíván együttműködni, ezt tekinti a MAOIH legitim vezetésének.

Kapcsolódó cikk:

Bezárkózva, lakattal védik az ortodoxok intézményeiket az EMIH-et támogató állami döntéssel szemben

Címkék:Chabad-EMIH, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyar ortodoxia, ortodoxia

[popup][/popup]