Magyar Ortodoxia: A régi gárda nem ismeri el az új vezetést

Írta: jég - Rovat: Politika

Mint arról beszámoltunk, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) két részre szakadt. Az EMIH-közeli szárny az elmúlt szerdán online közgyűlést tartott, leváltotta a régi gárda maradékát és és EMIH-közeli vezetőséget ültetett a helyükre.

A Kazinczy utcai ortodox zsinagóga

Az új főtitkár, Smuel Oirechman, gyakorló Chabad-lubavicsi rabbi, Köves Slomó sógora lett. Az új elnök Keszler Gábor, aki elnökké választásáig a neológ BZSH-ban is elöljárói tisztséget viselt.

A leváltott elnök, Deutsch Róbert, aki korábban a Chabad-Lubavicsnak tetsző politikát folytatott, nem nyugodott bele eltávolításába. Az alábbi levél tanúsága szerint visszatért a régi tagság kebelébe, mely a maga részéről megkötötte azt a kompromisszumot, hogy Deutsch Róbertet visszafogadta, noha korábban maga is hozott egy őt eltávolító közgyűlési határozatot.

Deutsch, mint elnök és a régi gárda prominens tagja, Somlai Tamás (Zeév Paskesz) főtitkár közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kijelentik, hogy a másik oldal közgyűlését és annak határozatait érvénytelennek tekintik. Ezt olvashatják alább.

Információink szerint a „kasszakulcs”, vagyis az infrastruktúra felett Deutsch és így a régi gárda gyakorolja a felügyeletet.

Így korábbi cikkünk címe – Köves Slomó einstandolta a magyar ortodoxiát – feltételes módba került. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma  Egyházügyi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága még nem döntött arról, hogy melyik felet fogadja el partnernek.  Az ortodoxia legbefolyásosabb szerveinek állásfoglalása szintén belejátszhat a küzdelembe, amely úgy látszik, még nem dőlt el.

 

[popup][/popup]