Egy rugalmas elnök

Írta: jég - Rovat: Politika

Az ortodoxia új elnöke megválasztása után rövid ideig még neológ elöljáró is volt. 

Smuel Oirechman és Keszler Gábor (Fotó: neokohn.hu)

Mint arról tegnapi cikkünkben beszámoltunk, a magyar ortodoxia (MAOIH) Chabad/EMIH-hez húzó – és a régi tagság által illegitimnek tekintett – szárnya február 22-én online közgyűlést tartott, amelyen az elnöki tisztségre Keszler Gábort választották meg. Cikkünkben megírtuk, hogy Keszler Gábor három éve még a neológ Budapesti Zsidó Hitközség elöljárója volt.

Ezen információ azonban pontosításra szorul, mert Keszler nem csupán három éve, hanem még idén februárban is a BZSH elöljárója volt (akit a tisztségre a Bethlen téri templomkörzet jelölt).

Ezt abból a levélből tudhatjuk meg, melyben Keszler lemond tagságáról a Bethlen téri templomkörzetben és a BZSH-ban, csakúgy, mint itt viselt minden tisztségéről.

A levél dátuma 2023. február 14. Eszerint tehát Keszler nyolc nappal azelőtt mondott le a neológiában betöltött tisztségeiről, hogy ortodox elnöknek megválasztották volna.

 

Ez azonban – bennfentes információk szerint – megtévesztő, mert a február 14-i dátummal ellátott és pdf formátumban elküldött levél február 22-én 23.49-kor érkezett meg a címzett, azaz Mester Tamás BZSH-elnök elektronikus postaládájába.

Vagyis röviddel azután, hogy a fent említett közgyűlés Keszlert ortodox elnöknek megválasztotta.

2013. május 12: Keszler Gábor Feldmájer Péter elnökkel konfrontálódik a Mazsihisz közgyűlésén

Lehetséges magyarázatok:

  • Keszler Gábor megfeledkezett neológiában viselt tisztségeiről, és mindez csak ortodox elnökké választása után jutott eszébe.
  • Keszler Gábor biztosra ment, két vasat tartott a tűzbe, és csak az ortodox elnöki tisztség besöprése után intett búcsút a neológiának.
  • Keszler Gábor cinikus módon az utolsó utáni pillanatig megtartotta neológiában viselt tisztségeit, hogy addig is eljusson hozzá minden bizalmas információ a neológia belső köreiből.

Egyéb magyarázatokat szívesen fogadunk.

Címkék:BZSH, Keszler Gábor, MAOIH

[popup][/popup]