Bezárkózva, lakattal védik az ortodoxok intézményeiket az EMIH-et támogató állami döntéssel szemben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mint hírt adtunk róla, a Miniszterelnökség alá tartozó Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az ortodoxia vitájában – bennfentes körökből származó információink szerint – meghozta döntését: Keszler Gábort jegyezte be a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnökének, így tehát a két rivális frakció közül a régi ortodox gárdával szembenálló, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közeli csoporttal kíván együttműködni, ezt tekinti a MAOIH legitim vezetésének. Tiltakozásképpen a régi ortodox gárda vezetői lezárták intézményeiket, az alábbi közleményt tették közzé, és bírósághoz fordulnak.

Deutsch Róbert a MAOIH elnöki székében

“Megrázó és példátlan hírt kell közölnünk: a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség legitim vezetőségének a 150 éves történelmünk talán legnehezebb döntését kellett meghoznia. A Kazinczy utcai Zsinagóga és Orthodox Központ kapuira – a vészkorszak óta először – ma reggel lakat került.

Tegnap tűzvész módjára terjedt a szörnyű hír, egyként bolydult fel a Tóra világa, az Egyesült Államokból és a Szentföldről is záporoztak a telefonok, hogy ugye nem igaz a híresztelés…

Tiltakozásul és védekezésképpen lelakatolták a MAOIH Kazinczy utcai bejáratát

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár – számunkra döbbenetes és érthetetlen módon – nem fogadta el Hitközségünk Közgyűlésének legitim döntését, és a deklaráltan EMIH kötődésű, – nem mellesleg eltiltás alatt álló – személy és köre hamis akciója mellett döntött.

Az érthetetlen döntésbe természetesen nem nyugodhatunk bele, felfüggesztő végzést kértünk és a bíróságra visszük az Orthodoxia megmentésének szent ügyét.

Tájékoztatjuk kedves Hittestvéreinket, hogy ebben a vészterhes időszakban a napi imádságok – a korábban meghirdetett időpontokban – a Dessewffy utcai zsinagógában lesznek megtartva. Ez idő alatt a Hanna Glatt Kóser Étterem sem üzemel.

… és a MAOIH Dob utcai kapuját is

Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni, a Tóra tisztaságáért harcolunk, hagyományaink megőrzéséért küzdünk. Ne hagyjuk hitünket megingatni, s kérjük az Örökkévaló segítségét, ahogy a zsoltáros költő mondja:

יבשו ויחפרו מבקשי נפשי יסגו אחור ויכלמו חפצי רעתי׃ ישובו על־עקב בשתם האמרים האח ׀ האח׃ ישישו וישמחו ׀ בך כל־מבקשיך ויאמרו תמיד יגדל אלהים אהבי ישועתך׃

„Valljanak szégyent és gyalázatot, kik bajomat akarják. Térjenek meg szégyenük nyomán, kik azt mondják: hah, hah! Vigadjanak és örvendezzenek Általad, mind akik Téged keresnek – és mondják váltig: »Nagy az Isten!« azok, akik szeretik a segítségedet.” (Zsoltárok 70:3–5.)

A MAOIH nevében: Deutsch Róbert, elnök”

Címkék:Chabad-EMIH, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Zsidó Hitközség, MAOIH, orthodoxia

[popup][/popup]