“A Chabad igyekszik megszerezni, amire vágyik, gyakran az erkölcsi határokat feszegető módon”

Írta: Bacskai Sándor - Rovat: Politika

Sajtótájékoztatót tartottak a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) februárban leváltott vezetői, Deutsch Róbert elnök és Zev Paskesz főtitkár, a budapesti ortodox rabbinátus titkári tisztét betöltő Rav Smuel Yaari, valamint Hegedűs Pál és Szántó-Várnagy Binjomin. A sajtótájékoztató első feléről itt olvashatnak beszámolót, köztük a tervezett jogi lépésekről, az esemény második felében konkrét kérdésekre kaptunk válaszokat, ezt a részt az olvashatóság érdekében szerkesztettük. Először a főtitkár beszélt az aktuális hitéleti helyzetről.

Zev Paskesz főtitkár, a vitatott körülmények között leváltott régi vezetésből

Zev Paskesz: A zsinagógákba bejutunk, azok normálisan működnek, a hívek bejutását semmi nem gátolja, az imádkozás rendben folyik. Ez sabeszkor is így volt, és reméljük, hogy a közelgő Svüesz ünnepén is így lesz. Hozzátenném, hogy az új vezetők ott ülnek az irodákban, de imádkozni azóta sem a Kazinczy utcában imádkoznak. A mikvénk nyitva van, a Hanna étterem is működik, és a Chevra Kadisa feladatait, ha lenne temetés, továbbra is  a mi tagjaink látnák el.

Szántó-Várnagy Binjomin: A honlapot viszont átvette az új vezetés…

Deutsch Róbert: Keszler Gábor és társai a meglepő gyorsasággal megtörtént államtitkári megerősítésük után megjelentek az épületben, hogy átvegyék a kulcsokat, de ezt megtagadtam. Közöltem, hogy a MAOIH a független magyar bírósághoz fordul, amelyben a minisztériumi határozat felfüggesztését kértük. Azt javasolták, hogy ideiglenesen hadd maradjanak ott, akár fizetni is hajlandóak érte, és ha a független bíróság esetleg mégis fölfüggeszti a minisztériumi végzést, akkor majd kivonulnak. Ebbe nem szerettünk volna belemenni, és a fordítottját javasoltam, mi maradunk az épületben a bíróság ítéletéig, és ha az kedvezőtlen lesz a számunkra, átadjuk a kulcsokat. Keszler Gáborral és az ügyvédeinkkel fölvettünk és aláírtunk egy jegyzőkönyvet. Csütörtökön este hazamentünk, és lezártuk az épületet. Keszlerék talán egy órával később, nagyjából éjfél körül,  visszajöttek, és a biztonsági őrünkkel kinyittaták a kapukat, amiről én csak másnap értesültem. A zárakat lecserélték, az irodákba nem engedtek be senkit, egy-két kollégánkon kívül, lehetséges, hogy őket magukhoz közelebb állóknak gondolták. Ahogyan Zev Paskesz mondta, imádkozni be lehet menni, de a hitközségi irodákba nem.  A hitközség bankszámlájához azóta, csütörtök éjjel óta nem férünk hozzá.

Deutsch Róbert, a MAOIH vitatott közgyűlésén leváltott elnöke a Kazinczy zsinagóga előtt

Szombat: Az Önök álláspontjáról leginkább a honlapjukon megjelent közleményekből lehetett olvasni. Most milyen céllal hívták össze a sajtótájékoztatót?

Deutsch Róbert: Fontosnak érezzük elmondani, hogy milyen helyzet alakult ki a MAOIH körül. Mindenféle híreket lehet hallani, és úgy gondoltuk, hogy jobb, ha tisztán lehet látni a történéseket.

Szombat: Hogyan értékelik, hogy az ügyben a neológia részéről is többen megszólaltak, például Frölich Róbert főrabbi és Radnóti Zoltán rabbi is?

Deutsch Róbert: Ebben nem is azt emelném ki, hogy egy főrabbi elmondja a véleményét, hanem hogy egy tisztességes, higgadt gondolkodású ember teszi ezt. Reméljük, hogy mások is el fogják mondani, ugyanilyen nyíltan.

Szombat: Az EMIH szerint a Mazsihisz és a MAOIH között túl szoros volt a kapcsolat.

Hegedűs Pál: Szervezeti összefonódás természetesen nincs, személyek közötti szimpátia talán igen; bizonyos értelemben sorsközösség is, egymásra utaltság, a közös szervezetbe tömörülés miatt is. A rendszerváltás után a MAOIH arra törekedett, hogy megkülönböztesse magát és önállóvá váljon. De az emberek közötti kapcsolatokat ez nem befolyásolja, a sorsközösség megmaradt a családokban és a baráti kapcsolatokban.

Zev Paskesz: A MAOIH teljesen független hitközség, természetesen vallásilag is, de körülbelül tíz év óta szervezetileg is.

Az ortodox vezetőség sajtótájékoztatójának résztvevői: Szántó-Várnagy Binjomin, Zev Paskesz, Smuel Yaari, Hegedűs Pál és Deutsch Róbert

Szombat: De tudnak arról, hogy az EMIH a Mazsihisztől való bekebelezésétől félti az ortodoxokat?

Szántó-Várnagy Binjomin: Az EMIH vádja természetesen nem igaz, ugyanakkor nagyon tanulságos: a Chabad világszerte arról híres, hogy mindig igyekszik megszerezni, amire vágyik, gyakran az erkölcsi határokat feszegető módon. Ezzel szemben a Mazsihiszt nem olyannak ismerjük, amely zsebre akarna tenni egy másik hitközséget.

Szombat: Elnök úr, a MAOIH legutóbbi közleményében név szerint megemlíti Oberlander Baruch rabbit, aki „hallgatólagosan támogatja a szervezkedők gyalázatos ténykedéseit”. Beszéltek-e Önök az elnökválasztás óta? Az általa szerkesztett zsido.com oldalon eddig egyetlen szót sem lehetett olvasni az ortodoxia sorsát meghatározó történésekről.

Deutsch Róbert: Oberlander rabbi úrral nagyon régi a kapcsolatom, nagyon tisztelem őt. Épp ezért megdöbbentő, hogy csendben van, a háttérben marad. Egy-két hónapja megkérdeztem egy közös ismerősünktől, hogy szerinte van-e véleménye, és ha igen, akkor vajon miért nem mondja el. Az ismerősöm szerint egyelőre kivár, hogy hogyan fog alakulni a helyzet. Hát nem ő a vezetője annak a közösségnek? És egy vezető csak akkor mond véleményt, ha a dolgok már kialakultak? Nem akarok a Chabad ügyeibe belefolyni; de biztos, hogy az a vezető, aki kivár? Ebben az ügyben nincs középút, van a jó meg a rossz választás. Aki nem áll a jó oldalra, az a rossz oldalra áll. Csalódás ez a számomra, továbbra is örülök, hogy annak idején megismerhettem, sok mindenért hálás is vagyok neki, nem felejtem el, hogy ott volt mellettem, amikor a papámat elvesztettem. Ennek ellenére sok mindent megváltoztatott bennem az elmúlt néhány hónap. A kérdésre a válaszom az, hogy február óta egyetlen egyszer futottunk össze, és még csak említést sem tett a változásokra. De nemcsak rabbiként, hanem emberként is mondania kellett volna valamit. Sokan felhívtak, nem vallásosak, sőt nem zsidók is, de Oberlander rabbi egyszer sem.

Szántó-Várnagy Binjomin: Az, hogy egy ekkora tekintélyű vallási vezető nem szólal meg, az maga az üzenet. Ezt mindenki érti.

Szombat: Ez azért is furcsa, mert ő néhány év óta a „Budapesti Chárédi Zsidó Közösségek Ortodox Rabbinátusa” áv-bészdinjének, főrabbijának nevezi magát.

Ráv Smuel Yaari: Az EMIH nem ortodox. Ők azt mondják magukról, de nem azok.

Szombat: Két évvel ezelőtt még status quo-k voltak.

Ráv Smuel Yaari: Meg szerették volna kapni a régi status quo hitközség ingatlanjait. Most az ortodoxokét akarják.

 

Kapcsolódó cikkek:

Sógorság, komaság – Köves Slomó einstandolta a magyar ortodoxiát

Egy rugalmas elnök

Magyar Ortodoxia: A régi gárda nem ismeri el az új vezetést

A magyar ortodoxia nyílt levélben tiltakozik az EMIH hatalomátvétele ellen

Helyettes államtitkári döntés: A két rivális ortodox (MAOIH) frakció közül az EMIH-közeli tábort fogadják el partnernek

Bezárkózva, lakattal védik az ortodoxok intézményeiket az EMIH-et támogató állami döntéssel szemben

Rendőrséggel hatolt be az új ortodox vezetés a lelakatolt hitközségre

Heisler: Az orbáni zéró toleranciának vége… Budaházy már szabad… a magyar zsidóság szétverése zajlik

Az új ortodox vezetés einstandolta a honlapot is, és törölte a korábbi írásokat

Ortodox közlemény a Chabad/EMIH által indított hitközség-foglalás legújabb fejleményeiről

[popup][/popup]