Ortodox közlemény a Chabad/EMIH által indított hitközség-foglalás legújabb fejleményeiről

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A MAOIH régi vezetése az alábbi sajtóközleményt bocsátotta ki “a Chabad/EMIH által indított hitközség-foglalás legújabb fejleményeiről”.

A Kazinczy utcai zsinagóga

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) jelenleg egy példátlan, csalárd, rossz szándékú hitközség-foglalás szenvedő alanya. Ezen akció mögött a Chabad helyi fiókintézménye, az EMIH áll. Ez a puccs, amelyet a MAOIH rabbinikus bírósága mellett  világszerte számos más rabbinikus testület és autoritás is elítélt és megtiltott, csak és kizárólag  kormánypolitikusok támogatását élvezi, Magyarországon és Izraelben. Ezt a nyilvánvalóan  jogellenes lépést a magyar hatóságok egy múlt héten közölt döntésükkel jóváhagyták. 

Ezt a döntést, amely nemcsak törvénytelen, de szöges ellentétben áll a be-nem-avatkozás elvére  épülő magyar egyházpolitikával is, közösségünk, a MAOIH elutasítja. Az összes szóba jöhető jogorvoslati lehetőséggel élni fogunk.  

Ezért a botrányos hitközség-foglalásért mindenekelőtt a Chabad/EMIH három magyarországi rabbiját terheli felelősség: Köves Slomó rabbit, az egész ügy kitervelőjét; sógorát, Oirechman Smuel rabbit, akit a fantom-tagság főtitkárrá választott; illetve Oberlander Barukh rabbit, kettejük atyamesterét, aki mind a mai napig hallgatólagosan támogatja a szervezkedők gyalázatos ténykedését. 

Közösségünk tagjainak legnagyobb megdöbbenésére a Keszler Gábor új „elnök” által vezetett Chabad/EMIH klikk 2023. május 4-én éjfél körül a hitközség Kazinczy utcai épülettömbje felett  átvette az irányítást. Ez pedig történt annak ellenére, hogy alig néhány órával korábban a felek  írásban megegyeztek arról, hogy tartózkodnak minden további lépéstől, amíg a közigazgatási  bíróság döntést nem hoz a hatósági határozat végrehajtásának felfüggesztésére irányuló, Deutsch  Róbert által benyújtott kérelem tárgyában. 

Az átvételt követően, a MAOIH állítólagos új elnökének utasítására, a MAOIH munkatársait nem engedték be a munkahelyükre és nem tudták a munkájukat felvenni. 

Közösségünk továbbra is mereven ellenzi ezt a jogellenes és botrányos hitközség-foglalást, amelyet az a Chabad/EMIH hajtott végre, amelynek semmiféle köze nincs a magyar orthodox  zsidóság évszázados hagyományaihoz. Minden szükséges jogi lépést megteszünk. Jelen  pillanatban a hitközség törvényes vezetése (Deutsch Róbert elnök és Zev Paskesz főtitkár) a  közigazgatási bíróság döntését várják. A közigazgatási perrendtartás érvényes szabályai szerint 15 nap áll a bíróság rendelkezésére, hogy elbírálja a hatósági döntés végrehajtásának  felfüggesztésére vonatkozó kérelmet. Ennek kimeneteléről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt. 

Budapest, 2023. május 11. 

Deutsch Róbert, a MAOIH elnöke, Zev Paskesz a MAOIH főtitkára

Kapcsolódó cikk: 

Törvénytelen hatalomátvétel – Az EMIH által megpuccsolt ortodox vezetés sajtótájékoztatója

[popup][/popup]