Rendőrséggel hatolt be az új ortodox vezetés a lelakatolt hitközségre

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Csütörtökön este rendőri támogatással nyittatták ki a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) központját. A Kazinczy utcai zsinagóga és az azt körülvevő épülettömb bejáratát a hitközség régi vezetése lakatolta le, amikor kiderült, hogy kormányszinten a furcsa körülmények között megválasztott, és a Köves Slomó által irányított EMIH-hez kötődő új elnököt nyilvánították a hitközség legitim vezetőjének.

Keszler Gábor, a vitatott körülmények között megválasztott elnök a az ortodox hitközség épülete előtt a rendőrökkel

A 24.hu információi szerint Keszler Gábor – akit februárban egy vallási bírósági végzéssel betiltott közgyűlésen választottak meg elnöknek – azt követően hatolt be az épületbe, hogy valaki a helyszínre hívta a rendőrséget.

Deutsch Róbert, a MAOIH eddigi elnöke a 24.hu-nak azt mondta, a rendőrök betörés gyanúja miatt kinyittatták a főkaput, amit Keszlerék kihasználtak, és behatoltak az épületbe.

Ezt követően hosszas vita után jegyzőkönyvbe vették, hogy Deutsch és a MAOIH régi vezetése addig nem hajlandó átadni az ingatlanokat, amíg az elnökség sorsával kapcsolatban független bírósági döntés nem születik. A jegyzőkönyv aláírását követően mindenki elhagyta az épületet, és újra lezárták a főkaput.

Deutsch elmondása szerint azonban a rivális csapat az éjszaka folyamán visszament, és elfoglalta a teljes épülettömböt, őt és munkatársait pedig péntek reggel már nem engedték be a hitközségi irodákba.

Kapcsolódó cikk:

Heisler: Az ortodoxia EMIH általi elfoglalása bűn a magyarországi zsidósággal szemben

Egy rugalmas elnök

Címkék:Chabad-EMIH, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Zsidó Hitközség

[popup][/popup]