Heisler: Az ortodoxia EMIH általi elfoglalása bűn a magyarországi zsidósággal szemben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az EMIH kolonialista szervezet, az EMIH-hel nem lehet együttműködni – fogalmazott Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elfoglalása kapcsán.

PIRKADAT Breuer Péterrel: Heisler András – Ez egy egészséges, demokratikus rendszer

Uploaded by Heti TV on 2023-05-05.

Heisler a Heti TV-nek adott interjújában idézte fel elődje, Feldmájer Péter éles kritikáját az Egységes Magyarországi Izraelita Hitkozséggel (EMIH) szemben, amivel annakidején nem értett egyet, de be kell látnia, hogy elődjének igaza volt: az EMIH kolonialista szervezet, az EMIH-hel nem lehet együttműködni. Ami itt zajlik, bűn a magyarországi zsidósággal szemben – fogalmazott.

Mindezt annak kapcsán idézte fel, hogy a MAOIH elnöki és főtitkári posztját a szervezetbe beléptetett emberekkel szerezte meg az EMIH. Ezért lakatolta le az ortodox régi gárda vezetése a Dob utcai ortodox hitközséget, és ezért jelent meg tegnap a rendőrség is a Dob utcában, hogy erőszakkal foganatosítsák az EMIH hatalomátvételi törekvéseit – mondta a Mazsihisz elnöke.

Miközben az ortodoxia harminc fős tanulócsoportjának igyekeznek helyet biztosítani a Síp utcában, Heisler úgy véli, hogy az ügyet az ortodoxiának bíróság elé kell vinnie.

A Mazsihisz jövő heti elnökválasztásával kapcsolatban Heisler András úgy fogalmazott, két ciklusát kitöltötte, és bár az alapszabály szerint lenne egy kiskapu, mellyel élhetne, nem kíván újra indulni, az elmúlt évek támadásai közepette nagyon sok sérülést szerzett, nem kíván tovább vezető szerepet betölteni.

*

A Mazsihisz leköszönő elnökével jövő héten a JCC Budapest – Bálint Házban találkozhatnak az érdeklődők. Heisler András, a Mazsihisz hamarosan leköszönő elnöke beszél őszintén elnökségének sikeres és kevésbé sikeres pillanatairól, eredményeiről.

2023. május 14-én lezárul egy korszak és új elnököt választ a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. Az elnöki mandátum kétszer nyerhető el, ennek értelmében idén új vezetője lesz a legnagyobb magyarországi zsidó szervezetnek, Heisler András tíz éves elnöksége után.

Előadásában megkísérli a lehetetlent: összegzi ennek a hosszú időszaknak a kiemelkedő eredményeit és kudarcait, azokat a problémákat, amelyek megoldásra várnak. A hallgatóság minden bizonnyal izgalmas, őszinte beszámolót fog kapni az elmúlt bonyolult évtizedről. De nem csak előadást hallhatunk majd: az elnöki értékelés után Rangos Katalin rádiós-televíziós újságíró beszélget a vendéggel és a közönséggel.

Az esemény ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött.

Kapcsolódó cikk:

Rendőrséggel hatolt be az új ortodox vezetés a lelakatolt hitközségre

[popup][/popup]