„A sportélet leállt – a helyi amatőr versenyektől az olimpiáig”

Írta: Bóka B. László - Rovat: Közösség, Politika

“Most, ha nem is önszántunkból, de több időnk marad, így a sport és a tanulás mellett önkéntes munkát végzünk! A helyzetet felmérve szinte azonnal elkezdtük az önkéntesek toborzását, sőt voltak, akik előbb jelentkeztek, mint ahogy tudtuk volna, milyen segítségre van szükség.”

Jusztin Ádám 2019-ben a budapesti Maccabi Játékok egyik kosárladba mérkőzésén az amerikai csapat ellen küzd

Nincs olyan online társaság, ahol ne a koronavírusról beszélnének és nincs olyan portál, ahol ne a járvánnyal kapcsolatosak lennének a vezető hírek. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, vajon hogyan alakul ebben az időszakban – melyhez hasonlót utoljára 1918-ban, a spanyolnátha járvány idején élt meg a világ – a zsidó közélet. Megkérdeztük a nagyobb zsidó szervezeteket és oktatási intézményeket, mit tehet ilyen esetben a közösség, hogyan oldhatók meg az istentiszteletek, egyáltalán hogyan lehet így Pészachot ünnepelni. Azt is megpróbáltuk megtudni, ki mit tesz az idősekért, szerveznek-e bármilyen online eseményt a közösségnek és hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel. Heisler AndrásKöves Slomó és Kelemen KatalinDr. Vajda KárolyFritz Zsuzsa, és Kovács BernadettKöves Dvora és Kirschner Péter után most Jusztin Ádám, a Maccabi VAC Sportegyesület elnöke válaszol kérdéseinkre.

Mit tehet ilyenkor a közösség?

Azt gondolom, hogy az elmúlt hetek tevékenységeit látva, számos zsidó szervezet és zsinagógai körzet kitett és kitesz magáért nap, mint nap. Legyen szó az önkéntességről, támogatásról, oktatásról, az apró segítségektől a nagy segítségekig. Az összefogás ebben a helyzetben a legfontosabb és lelkileg is sokat jelenthet a közösség tagjainak! A zsidó közösség az elsők között reagált a kialakult helyzetre, és azt tapasztaljuk, hogy tagjai fegyelmezettek. Bízom benne, hogy – a probléma negatív hatásai mellett – talán a közösség is megerősödik és lesznek pozitív hozama ez idő alatt.  Remélhetőleg minél hamarabb újrakezdünk mindent, és új közösségi értékeket is tudhatunk majd a magunkénak.

Ténylegesen teljesen leállt a sportélet a VAC-ban?

Tulajdonképpen igen! Ahogy a nemzetközi sportélet, a helyi amatőr versenyektől az olimpiáig, szinte minden a „Maccabi világon” belül is. A több mint 80 országban működő Maccabi szervezetek mindegyike leállt, legalábbis a sportesemények tekintetében igen. Halasztás, törlés, átütemezés van napirenden. Szeretnénk minél kisebb vesztességgel átütemezni a verseny naptárunkat, legyen az hazai program vagy nemzetközi. A törlések és a programváltozások a regionális versenyeken kívül érintik a legnagyobb eseményeket is. Ilyen az idén tervezett JCC Maccabi játékok az Egyesül Államokban, vagy más kiemelkedő országos és európai események! Biztos vagyok benne, hogy a változások érintik majd a Maccabi Világjátékokat (Maccabiah 2021) és a Maccabi Európa Játékokat is (EMG 2023). De erről még nincs döntés, az elkövetkezendő hetekben zajlanak majd a konferencia beszélgetések és az gondolom, hogy májusig meg is fognak születni a legfontosabb szervezeti döntések! Így lesz ez a Maccabi VAC -ban is, a Maccabi World Unionban és az Európai Maccabi Szövetségben (EMC) is.

Csinál bármit, bármelyik szakosztály?

A szakosztályi működés ebben a helyzetben lehetetlen! Mi is, ahogy a többi amatőr és professzionális klub, megpróbálunk egyéni programokat kínálni, amit önállóan is gyakorolhatnak tagjaink. Sok tagunk más sportegyesületnek is tagja, így könnyebb számukra a program kialakítása. Addig is, a szakosztályi háttérmunkát és adminisztrációt el tudjuk végezni.

Szerveznek-e bármilyen online dolgot a közösségnek?

Igen, már dolgozunk azon a programon, ami a hazai online (e-gameing) verseny lehetőséget megteremti. Partnerünk a Maccabi GB más kialakította a rendszert és ezt meg is kaptuk tőlük. Ha megtörtént az adaptáció, elindítjuk a hazai eseményt online! Ez persze nem pótolja a valós testmozgást,  de feltétlenül fontos a közösség aktivitása szempontjából!

Hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel?

Szerencsére korábban is aktívak voltak a tagjaink az online és egyéb média csatornák kihasználásának terén. Ez most még szélesebb körben indult el! A vezető csapat azért továbbra is dolgozik, a szervezeti munkát elvégezzük, és dolgozunk a jövendő programokon. Bízunk abban, hogy ehhez a munkához egyre többen csatlakoznak a tagjaink közül és ilyen formán is napi kapcsolatban maradunk!

Mit tehet ilyenkor egy sportoló?

Segít! Most, ha nem is önszántunkból, de több időnk marad, így a sport és a tanulás mellett önkéntes munkát végzünk! A helyzetet felmérve szinte azonnal elkezdtük az önkéntesek toborzását, sőt voltak, akik előbb jelentkeztek, mint ahogy tudtuk volna, milyen segítségre van szükség. Jó volt látni és érezni az aktivitást ezen a téren is! A segítségnyújtáson kívül nem felejtjük el a tervezett kulturális programjainkat sem, és amit lehet, megvalósítunk, mint ahogy a vallási ünnepekhez kapcsolódó eseményeket is a lehetőségekhez képest tovább szervezzük. Ebből kiemelkedik a holokauszt emléknap, a Jom ha Soá, amire egy külön projekttel készültünk.

Címkék:Jusztin Ádám, koronavírus, Maccabi VAC

[popup][/popup]