„Orvosi ellátásban is tudunk segítséget nyújtani”

Írta: Bóka B. László - Rovat: Közösség, Politika

“Ha a közösség tagjainak gyógyszert kell felíratnia… vagy valamilyen sürgős vizsgálatra, járóbeteg-ellátásra van szüksége, a Hitközség ezen igények kielégítésében is tud segíteni” – mondja Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.”

Köves Slomó (Fotó: 24.hu)

  Nincs olyan online társaság, ahol ne a koronavírusról beszélnének és nincs olyan portál, ahol ne a járvánnyal kapcsolatosak lennének a vezető hírek. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, vajon ebben az időszakban – melyhez hasonlót utoljára 1918-ban, a spanyolnátha járvány idején élt meg a világ – hogyan alakul a zsidó közélet. Megkérdeztük a nagyobb zsidó szervezeteket és oktatási intézményeket, mit tehet ilyen esetben a közösség, hogyan oldhatók meg az istentiszteletek, egyáltalán hogyan lehet így Pészachot ünnepelni. Azt is megpróbáltuk megtudni, ki mit tesz az idősekért, szerveznek-e bármilyen online eseményt a közösségnek és hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel. Ezúttal az EMIH vezető rabbija válaszol kérdéseinkre.

Mit tehet ilyenkor a közösség?

Először is, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség saját operatív törzs felállításáról döntött, amelynek legfontosabb feladata, hogy a vírushelyzet alakulását folyamatosan nyomon követve, tartsa a kapcsolatot a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket koordináló országos operatív törzzsel, és a legfrissebb fejleményekkel, változásokkal, esetleges teendőkkel kapcsolatban naprakész tájékoztatást nyújtson a közösség tagjai számára.

Ezen felül az EMIH információs központot indít, amelyen már a közeli jövőben magyar, angol, illetve héber nyelven elérhetővé tesz minden, a koronavírussal kapcsolatos naprakész információt. Az EMIH határozott lépéseket tett a hazai kóser élelmiszerellátás biztosítása érdekében is, ezért a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben sem kell tartani attól, hogy az élelmiszerekhez való hozzáférésben zavarok keletkezhetnének. Mi több, a Hitközségnek kiemelt fontosságú küldetése a zsidó közösség kóser élelmiszerrel való ellátása. Ezzel összefüggésben mindenki, akinek napi kóser menüre van szüksége, az Óbudai Hitközségtől meg tudja rendelni a számára szükséges mennyiségben. Ugyanígy, amennyiben bárkinek a koronavírustól független egészségügyi problémája van, az EMIH az ezekkel kapcsolatos ügyintézésben is kész segítséget nyújtani. Ha a közösség tagjainak gyógyszert kell felíratnia, de valamiért nem éri el az orvosát, vagy valamilyen sürgős vizsgálatra, járóbeteg-ellátásra van szüksége, ám valamiért nem tud a szokásos helyre eljutni, a Hitközség ezen igények kielégítésében is tud segíteni. Ugyanígy megszerveztük a múlt héten egy Tel aviv – Budapest – Tel aviv charter járatot hogy a kölcsönösen külföldön ragadt közösségi tagoknak lehetőségünk legyen szeretteik között tölteni az ünnepet és ezt a nehéz időszakot.

A napokban saját korona vírusteszt infrastruktúra kidolgozásán dolgozunk, különös tekintettel a kiemelten veszélyeztetett Olajág Otthonok lakóira.

Hogyan oldhatók meg az istentiszteletek?

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség fenntartása alatt álló zsinagógák a koronavírus-járványra tekintettel hivatalosan bezártak a közönség előtt.

Mit tesznek az idősekért?

A Hitközség önkéntesek segítségével elkezdte megszervezni a közösség idős tagjainak állandó ellátását. 50-100 fokozottan veszélyeztetett ember számára igyekszik megoldani az étel- és gyógyszerbeszerzést, de kutyasétáltatást is szervezett a részükre. Az EMIH ráadásul a közösség közel 500 idős tagjának, részben holokauszt-túlélőknek alapvető élelmiszerekből és háztartási cikkekből összeállított csomagot juttatott el.

Hogyan lehet így Pészachot ünnepelni?

Ugyan a koronavírus-járvány szorítása továbbra sem enyhült, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség már komolyan készül arra, hogy a nemsokára elkövetkező Pészach ünnepén a közösség minden tagja a lehető legkellemesebb és az előírásoknak mindenben megfelelő módon tölthesse a kiemelt napokat. Jóllehet a megszokott, jó hangulatú közösségi széder esték megtartására idén – a sajnálatos körülmények miatt – nem lesz lehetőség, a Hitközség minden erejével arra törekszik, hogy az otthoni, családi körben töltött szédereken egyetlen szükséges összetevőben egyetlen tagja se szenvedjen hiányt. Éppen ezért lehetőséget kínál arra, hogy a széder esték kellékeit időben megrendeljék tőlünk. Három lehetőség közül választhatnak:

  1. Úgynevezett smurá maceszt, szigorúan felügyelt és kézzel gyúrt maceszt rendelnek.
    2. Smurá maceszt és a széder este kellékeit kívánják megrendelni.
    3. Komplett széder esti étkezésre tartanak igényt.

Szerveznek-e bármilyen online programot a közösségnek?

Péntek kivételével minden hétköznap este 19:00-22:00 között az EMIH rabbijai és közösségi vezetői élő adásban izgalmas témákkal várják a Virtuális Bét Midrás hallgatóit a zsido.com Facebook oldalán.

Hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel?

Az EMIH életében megszokott fórumokon (zsido.com, saját Facebook oldal) túl, a korábban szintén rendszeres hírlevelek kiküldése vált a megszokottnál jóval sűrűbbé.

Címkék:EMIH, koronavírus, Köves Slomó, Pészach, Széder-este

[popup][/popup]