“Az oktatás nagy része nálunk korábban is online alapokon történt”

Írta: Bóka B. László - Rovat: Közösség, Oktatás, Politika

“Nálunk az oktatás nagy része online alapokon történik, ennek megfelelően minden diák és pedagógus számára biztosítunk egy ‘saját’ notebookot. Természetesen ezeket  haza kellett vinni, így a home office-ra való átállás pillanatában már mindenkinek otthonában volt minden szükséges kelléke.”

Köves Dvora

Nincs olyan online társaság, ahol ne a koronavírusról beszélnének és nincs olyan portál, ahol ne a járvánnyal kapcsolatosak lennének a vezető hírek. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, vajon hogyan alakul ebben az időszakban – melyhez hasonlót utoljára 1918-ban, a spanyolnátha járvány idején élt meg a világ – a zsidó közélet. Megkérdeztük a nagyobb zsidó szervezeteket és oktatási intézményeket, mit tehet ilyen esetben a közösség, hogyan oldhatók meg az istentiszteletek, egyáltalán hogyan lehet így Pészachot ünnepelni. Azt is megpróbáltuk megtudni, ki mit tesz az idősekért, szerveznek-e bármilyen online eseményt a közösségnek és hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel. Heisler AndrásKöves Slomó és Kelemen KatalinDr. Vajda Károly Fritz Zsuzsa, és Kovács Bernadett, után most Köves Dvora, a Maimonidész Angol-Magyar Kéttannyevű Zsidó Gimnázium – főigazgatója válaszol kérdéseinkre.

Ami most történt arra még sohasem volt példa: lehetett erre készülni? Volt erre bármilyen forgatókönyv?

Az ilyen rendkívüli helyzetekre nincs előre megírt forgatókönyv, de természetesen egy iskolának sok mindenre fel kell készülnie. Az európai és a világ többi részén történt megszorításokat folyamatosan radaroztuk, és emiatt nálunk a bejelentés előtt már mindenkinek haza kellett vinnie minden személyes és iskolai eszközeit. Nálunk, a Maimonidész két tannyelvű Zsidó Gimnáziumban az oktatás nagy része online alapokon történik, ennek megfelelően minden diákunk és minden pedagógusunk számára biztosítunk egy „saját” notebookot. Természetesen ezeket is haza kellett vinni, így a bejelentés előtt már mindenkinek otthonában volt mindene. Ez csak egy I-teni csoda, vagy sugallat, hogy emiatt mi hétfőn gyakorlatilag már felállt rendszerrel tudtuk megkezdeni az otthonról való oktatást.

Milyen konkrét gyakorlati lépéseket tehet az iskola?

Óva intünk minden diákot és dolgozót a közösségi együttlétre, ezeket azonnal áthelyeztük egy virtuális térbe. Felekezetünk felállított egy operatív törzset, mely minden új tudnivalót, biztonsági eljárást, segítségnyújtást összefoglal, ezeket minden maimonidészes családnak, dolgozóknak eljuttatunk.

Mennyire szoros a kommunikáció a szülőkkel?

Minden hét végén egy összefoglalót kapnak az előző hét tanulságaival, és folyamatosan informáljuk őket a különböző „online-közösségi” programjainkról. Van közös Facebook oldalunk is, ez is az információ gyorsabb áramlását szolgálja. Úgy működünk, mint egy nagy család, akik most, mint mindenki csak ezeket az online felületeket használja az „érintkezésre.

Hogyan valósítják meg a gyakorlatban a távoktatást?

Minden pedagógus így a harmadik hét kezdetére már kipróbálta és kiválasztotta a számára legalkalmasabb oktatási formát. Rengeteg lehetőség közül a legjobbnak a Zoom, a Google classroom, és a Facebook live csatornát találták. Nyílván teljesen más felületre van szükség egy online nyelvoktatás, egy történelem, vagy matematika oktatása között.

Vannak-e már olyan tapasztalatok, amelyeket lehet majd hasznosítani?

Természetesen vannak. Sokkal jobban rá vannak kényszerítve a diákok az önálló munkákra, sokkal több beadandó, esszé, koncentráció szükséges a virtuális osztályban, de mégiscsak egyedül egy szobában ülő diákok számára. Ezt lehet majd hosszú távon használni, mert sokkal gyorsabban szoknak hozzá a kisgimnazisták az önálló munkához.

Milyen középtávú terveik vannak, függetlenül a koronavírustól?

Nemrég fejeződtek be a felvételik, ennek alapján látjuk, hogy mennyire hiánypótló ez az iskola. Három éve nyitottuk meg a kapukat, így nálunk jövő tanévben a negyedik évfolyam indul meg. Iskolánk öt évfolyamos, így az első érettségi időszak sikeres lebonyolítását tartom most kiemelten az első nagyobb és középtávú terveink között.

Címkék:Home office, koronavírus, KÖves Dvora, Maimonidész gimnázium

[popup][/popup]