Segíteni akarás

Írta: Bóka B. László - Rovat: Közösség, Politika

„Krízisvonalakat nyitottunk, önkénteseket szervezünk” – mondja Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke.

Heisler András

Nincs olyan online társaság, ahol ne a koronavírusról beszélnének és nincs olyan portál, ahol ne a járvánnyal kapcsolatosak lennének a vezető hírek. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, vajon ebben az időszakban – melyhez hasonlót utoljára 1918-ban, a spanyolnátha járvány idején élt meg a világ – hogyan alakul a zsidó közélet. Megkérdeztük a nagyobb zsidó szervezeteket és oktatási intézményeket, mit tehet ilyen esetben a közösség, hogyan oldhatók meg az istentiszteletek, egyáltalán hogyan lehet így Pészachot ünnepelni. Azt is megpróbáltuk megtudni, ki mit tesz az idősekért, szerveznek-e bármilyen online eseményt a közösségnek és hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel. Elsőként a Mazsihisz elnökének válaszait közöljük.

Mit tehet ilyenkor a közösség?

A legfontosabb, hogy a közösség tagjai elkezdjenek jobban figyelni egymásra. Vegyék észre, ha valakinek mentális vagy fizikai problémái vannak, ha szüksége van segítségre, vagy jó szóra. A fiataloknak meg kell érteni, mit jelent az időseknek a négy fal közötti magány, az öregeknek pedig azt, hogy milyen frusztrált helyzetben vannak a home office-os szülők a hátuk mögött tomboló kicsiny gyerekekkel. Empátia, egymás problémáinak megértése és a segíteni akarás. Ez ma a legfontosabb.

Hogyan oldhatók meg az istentiszteletek?

A 21. század kommunikációs lehetőségei segítségével az on-line istentiszteletek számos platformon működnek. Neológ rabbijaink Budapesten és vidéken is indítottak mindennapi reggeli, délutáni és esti imádkozást, s ünnepeinkre is felkészülten „fogadjuk” híveinket. Tapasztalataink szerint e kényszerhelyzetet közösségünk várakozáson felül akceptálja. Annyiban talán még hozadéka is van a bezártságnak, hogy sokan most szembesülnek a közösséghez tartozás fontosságával, magával a közösség erejével. Mindenestre, erre valami egyszerűbb módszert is kitalálhatott volna a Mindenható.

Mit tesznek az idősekért?

Mindent, amit csak tudunk. Mit tehet ilyenkor a közösség? Krízisvonalakat nyitottunk, önkénteseket szervezünk, segítünk a bevásárlásokban, gyógyszerbeszerzésben, kutyasétáltatásban, ha kell egyszerűen meghallgatjuk és szeretjük őket. Tudjuk, vannak olyan egyedülállók, akikhez nem jutnak el információink. Sokszor ők vannak a legkritikusabb helyzetben. Ezért meglévő adatbázisaink és személyes kapcsolatok segítségével mi lépünk kezdeményezőleg. Ma még több önkéntesünk van, mint szolgáltatást igénylőnk, de ez a helyzet prognózisunk szerint meg fog változni.

Hogyan lehet így Pészachot ünnepelni?

Nehezen. A családoknak nem javasoljuk a „nagycsaládi” széder estéket. Egészségünk biztonsága felülírja érzelmeinket és mindenkinek azt javasoljuk, széderezzen otthon, szűkebb családja körében. Nálunk négy generációnak kellene egy asztalhoz ülnie, helyette Budapest különböző pontjain, négy helyen fogunk széderezni. Izraeli ortodox rabbik a kialakult vírushelyzetre tekintettel engedélyezték, hogy széderkor a családok használhassák az internetes kapcsolatot (Zoom-ot)*. Neológ rabbijaink véleményét kikértem, s a bejött válaszok szerint „e gyakorlatot nem tudják bátorítani, de – csak és kizárólag az idei széderen – nem is tiltakoznak, ha valaki családi körben e módszerhez folyamodik”.

Hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel?

Online, telefonon, honlapunkon, a facebookon keresztül, önkénteseink által, ahogy csak lehet. A napokban végigtelefonáltam szinte az egész országot: minden vidéki közösségünk online, vagy telefonos kapcsolatban van a hívekkel, s nincs olyan hitközségi tag, aki ellátatlan lenne. Ez biztató.

Van- bármilyen kezdeményezés, hogy az emberek tudják a Mazsihisz él, dolgozik?

Az emberek abból tudják, hogy a Mazsihisz él és dolgozik, hogy a Mazsihisz dolgozik! Nem a médiában akarunk szerepelni, nem látványos interjúkat szeretnénk készíteni, s nem virtuális akciókkal kívánjuk felhívni magunkra a figyelmet. Munkánk a közösséget szolgálja, amit kellő alázattal akarunk végezni.

Van-e rendszeres kapcsolattartás a hitközségekkel?

Igen, napi szinten. Ma a legaktuálisabb kérdés a macesz kiszállítása. A Mazsihisz országosan, minden hitközséghez időben eljuttatja a megrendelt mennyiséget. Kemény munka a jelenlegi, szinte lehetetlen körülmények között kell egybentartani a közösségeket, de munkatársaink és önkénteseink révén most bizonyíthatjuk, valójában mit értünk a zsidó közösség képviseletén.

* Az interjú készítése óta az izraeli főrabbik a Zoom pészachi használata ellen foglaltak állást. (A szerk.)

Címkék:Heisler András, koronavírus, Mazsihisz, Pészach

[popup][/popup]