Meglátni a lehetőséget a válsághelyzetben

Írta: Bóka B. László - Rovat: Közösség, Kultúra-Művészetek

“Meglepően sikeresek az élő közvetítéseink: Balázs Gábor heti rendszerességgel tart előadást a nappalijából, péntek este mindig valaki más gyújt gyertyát közösségünk tagjai közül, a Salom Klub tagjai online tornáznak továbbra is. Most nagyon nagy előnyt jelent, hogy több mint 18.000 követőnk van a Facebook-on!”

Nincs olyan online társaság, ahol ne a koronavírusról beszélnének és nincs olyan portál, ahol ne a járvánnyal kapcsolatosak lennének a vezető hírek. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, vajon hogyan alakul ebben az időszakban – melyhez hasonlót utoljára 1918-ban, a spanyolnátha járvány idején élt meg a világ – a zsidó közélet. Megkérdeztük a nagyobb zsidó szervezeteket és oktatási intézményeket, mit tehet ilyen esetben a közösség, hogyan oldhatók meg az istentiszteletek, egyáltalán hogyan lehet így Pészachot ünnepelni. Azt is megpróbáltuk megtudni, ki mit tesz az idősekért, szerveznek-e bármilyen online eseményt a közösségnek és hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel. Heisler AndrásKöves Slomó és Kelemen Katalin és Dr. Vajda Károly után most Fritz Zsuzsa, a Bálint Zsidó Közösségi Ház igazgatója válaszol kérdéseinkre. 

 

Mit tehet ebben a helyzetben egy mindig aktív közösségi hely?

Bár fizikailag nem érintkezhetünk egymással, ami egy közösségi ház számára az egyik legnagyobb kihívás, azért igyekszünk állandó kapcsolatot tartani a JCC Budapest – Bálint Ház közösségeivel, tagjaival. Folyamatos a kommunikáció és a csapat tagjai rendszeresen beszélnek, kapcsolatban vannak a saját programjaik állandó közösségeivel. De természetesen ez nem egy könnyű helyzet, még akkor sem, ha sok érdekességet is tanulunk belőle.

Hogyan oldhatók meg, hogy ne tűnjenek el az emberek emlékeiből? Hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel?

Rendszeresen kommunikálunk, aktívak vagyunk továbbra is a facebook oldalon, én hetente küldök emailt a tagoknak, sok programunkban online is részt lehet venni. Sőt, meglepően sikeresek az élő közvetítéseink: Balázs Gábor heti rendszerességgel tart előadást a nappalijából, péntek este mindig valaki más gyújt gyertyát közösségünk tagjai közül, a Salom Klub tagjai online tornáznak továbbra is. Most nagyon nagy előnyt jelent, hogy több mint 18.000 követőnk van a Facebook-on! De azért mindenki számára hiányoznak a találkozások.

Szerveznek-e bármilyen online dolgot a közösségnek?

Igen, ahogy fentebb említettem, fokozatosan minden lehetséges programunkat elérhetővé tesszük az online térben. Előadássorozatok, néhány fitnesz, torna tanfolyam, sőt a meglévő programjainkon túlmenően beindítottunk újakat, mint a Bibliodráma vagy a virtuális zsidó séták, online gyertyagyújtás, sabati mese, havdala, vagy a nemsokára kikerülő online pészachi tartalmak. Igyekszünk a lehetőségeket meglátni ebben a kihívásos helyzetben, még ha sokszor nem is könnyű.

Hogyan lehet ezt most túlélni szellemileg és anyagilag?

Csak úgy, hogy igyekszünk megtartani a közösségünket és tovább is a missziónkat tartani a szemünk előtt. Anyagilag, ez a jövő kérdése, nagyon sok ismeretlen van, de bízunk a minket támogató emberek megtartó erejében. Sőt, ilyen krízishelyzetben sokszor még nagyobb az összefogás, úgyhogy igyekszünk fenntartani örök optimizmusunkat és másokat is táplálni evvel.

Mire lehet készülni egy ilyen helyzetben?

Arra, hogy a tagjainknak szükségük van a megszokott közösségi terükre, nekünk pedig folyamatosan szondázni kell az igényeket. Ez a krízishelyzet egyben lehetőség is, hogy kinyújtsuk egymás felé kezünket – mégha csak virtuálisan is. Már elindult egy nagyon ígéretes együttműködés a Mazsihisz, Bzsh, Joint, Bálint Ház, Szarvasi Tábor és más szervezetek közt, hogy közösen próbáljuk meg felmérni, kinek van segítségre szüksége, és közösségünk tagjain keresztül meg összekötni a segítségre szorulókat a segítséget kínálókkal. Mindent megteszünk, ami csak egy közösségi háztól elvárható, sőt talán annál még egy picit többet is.

Címkék:Bálint ház, Fritz Zsuzsa, koronavírus

[popup][/popup]