„Rövidített online széder megtartását tervezzük”

Írta: Bóka B. László - Rovat: Hagyomány, Közösség, Politika

“Az elmúlt években többször segítettünk Gyöngyöspatán lakó, mélyszegénységben élő családoknak. Most nagy bajban vannak, s igyekszünk újra gyűjtést rendezni számukra, hogy elegendő élelemhez jussanak a következő hetekben” – mondja Kelemen Katalin, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség rabbija.

Kelemen Katalin

Nincs olyan online társaság, ahol ne a koronavírusról beszélnének és nincs olyan portál, ahol ne a járvánnyal kapcsolatosak lennének a vezető hírek. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, vajon hogyan alakul ebben az időszakban – melyhez hasonlót utoljára 1918-ban, a spanyolnátha járvány idején élt meg a világ – a zsidó közélet. Megkérdeztük a nagyobb zsidó szervezeteket és oktatási intézményeket, mit tehet ilyen esetben a közösség, hogyan oldhatók meg az istentiszteletek, egyáltalán hogyan lehet így Pészachot ünnepelni. Azt is megpróbáltuk megtudni, ki mit tesz az idősekért, szerveznek-e bármilyen online eseményt a közösségnek és hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel. Heisler András és Köves Slomó után most Kelemen Katalin válaszol kérdéseinkre. 

Mit tehet ilyenkor a közösség?

A járvány miatti kötelező bezárkózás hatalmas kihívás elé állít mindnyájunkat, és különösen nehéz a fizikai távolság áthidalása. A Szim Salom vezetősége és tagjaink is igyekeznek szorosabban tartani a kapcsolatot a közösség tagjaival, igyekszünk mindenkivel a „virtuálisan személyes” kontaktust keresni, és segíteni abban, hogy – főleg az idősebbek és család nélküliek – könnyebben megbirkózzanak a bezártsággal és az egyedülléttel. Próbálunk erőt adni azzal, hogy figyelünk egymásra, s tartjuk egymásban a lelket ebben a nehéz időszakban. Keressük a lehetőségét olyan online platformok használatának, amelyek egyszerűen kezelhetők, de minél több ember összekötésére alkalmasak – akár képpel együtt, akár csak hanggal.

Nem felejtkezünk el a rászorulókról sem: az elmúlt években többször segítettünk Gyöngyöspatán lakó, mélyszegénységben élő családoknak. Most nagy bajban vannak, s igyekszünk újra gyűjtést rendezni számukra, hogy elegendő élelemhez jussanak a következő hetekben.

Hogyan oldhatók meg az istentiszteletek?

Kiemelten fontosnak tartjuk a reformzsidóság amúgy is egyik alapvető értékének tartott felelősségteljes viselkedést egy ilyen világjárvány időszakában, ezért istentiszteletet még kisebb csoportos személyes összejövetel formájában sem tartunk.

Az istentiszteletek megtartásának lehetőségéhez keressük az e célra legmegfelelőbb online platformot, s segítsünk ezt letölteni / használni tagjaink számára is.

Addig is, amíg erre nem találjuk meg az optimális megoldást, rabbink, Kelemen Katalin sábáti üzeneteket, tanításokat küld írásban / videón, amelyet közzéteszünk honlapunkon, facebook oldalunkon és a levelezőlistánkra feliratkozóknak elküldjük emailben is. Fontosnak tartjuk, hogy akár a hitélet gyakorlása, akár a zsidó hagyomány megismerése elérhető maradjon mindazok számára, akik ezt igénylik, tartozzanak akár tagként közösségünkhöz, akár tágabb támogatói körünkhöz.

Mit tesznek az idősekért?

A tagság gondozását végző munkacsoport tagjai most kiemelt figyelmet fordítanak az idősebbekre. Rendszeresen érdeklődünk telefonon hogylétükről, ellátottságukról. Szükség esetén megszervezzük a bevásárlást, gyógyszer-beszerzést számukra. Ha valakinél olyan probléma adódna, amit közösségen belül nem tudunk megoldani, akkor igyekszünk pontos információt szerezni számára, s a megfelelő helyre irányítani, ahol a kívánt segítséget megkapja. Az idősekkel való kapcsolattartásban nagy nehézsége a megfelelő technikai eszközök, programok, illetve a kezelésükhöz szükséges tudás hiánya. Ebben is igyekszünk egyéni segítséget nyújtani, s telefonon, lépésről-lépésre végigvezetni őket az online előadásokhoz szükséges applikációk letöltésén, használatán.

Hogyan lehet így Pészachot ünnepelni?

Rövidített online széder megtartását tervezzük a rabbi és kántoraink közreműködésével. A hagadákat már elérhetővé tettük a honlapunkon. Tervezzük egy széderre felkészítő ének-tanulós workshop megtartását is. Azt szeretnénk, hogy ez a rendkívüli „virtuális közös Széder” is úgy maradjon majd meg az emlékezetünkben, hogy képesek voltunk közösen megünnepelni szabadulásunkat a szolgaságból, akármilyen vírus-törzsek is röpködtek körülöttünk. A macesz rendelését és szétosztását szerettük volna központilag megoldani, de ebben sajnos logisztikai akadályokba ütköztünk. Mivel közvetlenül nem tudunk segíteni, igyekszünk pontos információkat biztosítani a beszerzés lehetőségeiről.

Szerveznek-e bármilyen online programot a közösségnek?

Igen, a fentebb említetteket: istentiszteleteket, tanulásokat, a szédert és a többi ünnepet a következő időszakban, valamint kötetlen csoportos beszélgetéseket, amelyek az elmaradt közösségi alkalmakat, baráti találkozókat pótolnák.

Hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel?

Igyekszünk az összes hagyományos csatornánkon (email, facebook, honlap) kívül minél személyesebb módon is kommunikálni.  Az idősebbekre, az egyedülállókra kiemelten figyelünk. Őket gyakrabban keressük telefonon, s igyekszünk mindenben a segítségükre lenni, hogy be tudjanak kapcsolódni az online szervezett csoportos programjainkba, beszélgetéseinkbe. A facebook oldalunkon és az ahhoz kapcsolódó csoporton keresztül a szélesebb tagság is bármikor felveheti velünk a kapcsolatot, de a szűkebb tagságnak külön facebok csoport indult, ahol kimondottan a tanulásokkal kapcsolatos tartalmak kerülnek megosztásra és közös megbeszélésre.

Van- bármilyen kezdeményezés, hogy az emberek tudják, a Szim Salom él, dolgozik?

Rendszeresen hírt adunk magunkról online felületeinken, s hamarosan az online szervezett programjaink is megindulnak. Az online térben tartjuk a kapcsolatot a többi zsidó szervezettel, egyeztetünk arról, hogy melyikünk hogyan birkózik meg az új helyzettel, s jó ötleteket, akár konkrét segítséget is kapunk egymástól (pl. részt veszünk a Mozaik Hub workshop-ján az online kommunikációról). Igyekszünk minél több embert elérni és bevonni a gyöngyöspatai családok megsegítésére indított jótékonysági akciónkba.

Címkék:Kelemen Katalin, koronavírus, Pészach, Szim Salom

[popup][/popup]