Régi némafilmeket közlünk, új zenével

Írta: Bóka B. László - Rovat: Közösség, Kultúra-Művészetek, Politika

“Készülnek újabb felvételek a mostani helyzetre. 2012-ben kiadott 2×1 perces novelláskötetünk Örkény parafrázisaiból hetente teszünk fel egy újabb írást a kortárs szerző, művészek felolvasásában. Készülnek könyvajánlások. Rövidesen régi némafilmeket teszünk hozzáférhetővé Darvas Feri zongorakíséretével. A Színházi Világnapra készítettünk egy összeállítást a magyar színháztörténet, színházművészet zsidó kiválóságairól, de hasonlóra készülünk a Költészet napjára is.”

Nincs olyan online társaság, ahol ne a koronavírusról beszélnének és nincs olyan portál, ahol ne a járvánnyal kapcsolatosak lennének a vezető hírek. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, vajon hogyan alakul ebben az időszakban – melyhez hasonlót utoljára 1918-ban, a spanyolnátha járvány idején élt meg a világ – a zsidó közélet. Megkérdeztük a nagyobb zsidó szervezeteket és oktatási intézményeket, mit tehet ilyen esetben a közösség, hogyan oldhatók meg az istentiszteletek, egyáltalán hogyan lehet így Pészachot ünnepelni. Azt is megpróbáltuk megtudni, ki mit tesz az idősekért, szerveznek-e bármilyen online eseményt a közösségnek és hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel. Heisler AndrásKöves Slomó és Kelemen KatalinDr. Vajda KárolyFritz Zsuzsa, és Kovács Bernadett, Köves Dvora, után most Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) elnöke válaszol kérdéseinkre.

 

Mit tehet ilyenkor a közösség?

A hozzánk hasonló kulturális egyesület vagy bármilyen közösség, amelyik a tevékenysége, a működése a tagok, barátok, érdeklődők együttlétére, közös élményére épül, lényegében működésképtelen, de semmiképpen nem tehetetlen. A legfontosabb, hogy egyetlen korábbi kapcsolat se szakadjon meg. Mindenki érezze, hogy a MAZSIKE működik és számon tartjuk azokat, akikkel eddig is együtt voltunk. Ennek érdekében felhasználunk minden új technikai lehetőséget.

Mivel mindig sok volt a Mazsihisz rendezvény, most van bármi más helyette?

A rendezvények, programok valóban működésünk lényegét jelentik. Azt gondoljuk, hogy a kényszerű bezártságban is tudunk valamit nyújtani tagjaink, barátainknak. korábban is rendszeresen küldtünk ki elektronikus hírlevelet. Ezt most hetente azonos időpontban tesszük meg, és igyekszünk igényes kulturális tartalommal megtölteni. Szerencsére a kulturális intézmények, a művészek számos olyan kezdeményezéssel próbálják elviselhetővé tenni a bezártságot, ami széles körben elérhetővé válik. Honlapunkat is rendszeresen frissítjük, hogy az olvasói megismerjenek minden lehetőséget. Sajnos ebből kimaradnak azok, akik nem használnak számítógépet, internetet. Így lehetséges, hogy minden nehézség ellenére fogunk készíteni nyomtatott Hírlevelet is.

Mit kapnak most az emberek a Mazsikétől, hogy tudjanak róla?

Az elektronikus hírlevél és a honlap segítségével újra felidézzük azokat az eseményeket: irodalmi esteket, közéleti beszélgetéseket (Retikül, Füst Milán páholy stb.) amelyekről készültek felvételek. Rájöttünk, hogy milyen fontos lesz a jövőben minden rendezvény ilyen módon megörökíteni. Készülnek újabb felvételek a mostani helyzetre. 2012-ben kiadott 2×1 perces novelláskötetünk Örkény parafrázisaiból hetente teszünk fel egy újabb írást a kortárs szerző, művészek felolvasásában. Készülnek könyvajánlások. Rövidesen régi némafilmeket teszünk hozzáférhetővé Darvas Feri zongorakíséretével. A Színházi Világnapra készítettünk egy összeállítást a magyar színháztörténet, színházművészet zsidó kiválóságairól, de hasonlóra készülünk a Költészet napjára is.

Hogyan lehet így Pészachot ünnepelni?

Meghitten és reményteljesen. Ezeknek a szavaknak most valósi jelentésük lett. Konkrétabban pedig azt tehetjük, hogy az ünneppel kapcsolatos minden tudnivalót az ismert módon közzéteszünk. A Honlapon külön recepteket is kínálunk. Talán még több emberhez eljutunk, mint korábban. Néhány éve indított Közös ünnep projektünk, amikor zsidó iskolák diákjai közösen tartották meg a zsidó ünnepeket más középiskolákkal, most Hanukára maradnak. De azt tervezzük, hogy az online üzemmódban működő középiskolák számára összeállítunk egy anyagot a Pészachról, amit megoszthatnak a diákokkal.

Szerveznek-e bármilyen online programot a közösségnek?

Az online üzemmód kettős. Nem szeretnénk, ha ez egyoldalú maradna, ha csak mi töltenénk fel tartalmakat. Ezért teret szeretnénk adni, hogy tagjaink megoszthassák a többiekkel gondolataikat, korábbi élményeiket. Egy ideig nem gondolhatunk az élményteli közös utazásokra, de szívesen látnánk és tennénk közzé fényképeket a régebbi utakról vagy a Maccabi kör kirándulásairól. Pészach után bemutathatjuk a Honlapon a legszebb széder tálakat. A Judafest és a Pozsonyi piknik sikeres kvízjátékai alkalmasak, hogy online módon is folytassuk. Az elmaradt népszerű városi sétákat, most a sétavezetők virtuális sétái, fejtörői pótolhatják. Örülnék annak, ha például a Költészet Napjára néhányan közreadnák kedvenc verseiket. A kényszerű pihenést arra is felhasználhatjuk, hogy összegyűjtsük, feldolgozzuk a botlatókövekkel kapcsolatos információkat, adatokat.

Hogyan tartják a kapcsolatot az emberekkel?

A legegyszerűbb lehetőség az online eszközök, felületek használata. A fizikai kapcsolat kizárt. Talán később kialakíthattunk olyan technikát, hogy egy-egy kulturális eseményt, pl. felolvasást egyszerre nézhessenek az érdeklődők. Én személy szerint arra biztatnék mindenkit, hogy legalább telefonon beszélgessen azokkal, akiket régen hívott fel.

Hogyan lehet ezt túlélni egy civil szervezetnek?

Nehezen. A MAZSIKE működési feltételei az utóbbi években fokozatosan romlottak. Napi működésünk fedezetét elsősorban a projekttámogatásokból, a programok bevételéből tudtuk biztosítani. Ezek pedig most nincsenek. Kénytelenek vagyunk a lehető legtakarékosabb üzemmódra kapcsolni. Tudjuk, hogy a járvány idején a forrásokat elsősorban a veszély elhárítására, csökkentésre kell fordítani. A civil szervezetek közül is azokat kell leginkább támogatni, akik ebből a munkából részt tudnak vállalni. Abban bízunk azonban, hogy a járvány elmúltával mindenki felismeri a lelki felépüléshez nélkülözhetetlen a kultúra támogatása.

Címkék:alternatív programok, koronavírus, Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, programok

[popup][/popup]