A Hamász-vezér azt állítja, nem tud az elrabolt izraeliekről

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Háled Mesaal, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom Katarban élő vezetője tagadta, hogy tudomása lenne a három elrabolt izraeli tizenévesről – közölte az izraeli közszolgálati rádió kedden.

haled mesaal middleeastmonitorcom

Háled Mesaal (forrás: middleeastmonitor.com)

Mesaal az emberrablás óta első ízben szólalt meg, amikor hétfőn kijelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtévének, hogy a Hamász vezetősége nem küld utasításokat a fegyveres szárny terepen működő aktivistáinak, mikor és hogyan tevékenykedjenek.

“Ha kiderül, hogy valóban emberrablásról van szó, akkor áldassék a rablók keze” – tette hozzá. Mesaal szerint a palesztin nép kötelessége rabjainak kiszabadítása. Elítélte a Palesztin Hatóság és az izraeli erők közötti egyeztetést biztonsági kérdésekben, és bejelentette, hogy a Fatah és a Hamász kiegyezési megállapodása szerint árulásnak minősül, ha információt adnak át az ellenségnek.

Az elrabolt izraeli fiatalok felkutatásának segítése miatt veszélybe kerülhet a palesztin kiegyezés is. Mohamed Nazal, a Hamász egyik vezetője azzal vádolta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy nem tartja magát az áprilisi egyezményben vállalt kötelezettségeihez. Nazal úgy nyilatkozott a Hamász-közeli al-Reszala hírportálnak, hogy az Izraellel való együttműködés “ismét feltárta a Palesztin Hatóság biztonsági erőinek ronda arcát. Csatlakoznak a megszálláshoz az ellenállással szembeni háborúban”.

Nazal szerint ha Abbász nem visszakozik, akkor “bejelentheti a kiegyezés halálát egy igen korai stádiumban, és ez gyorsabban következik be, mint ahogy a megbékélés ellenségei várnák”.

Az elrabolt tizenévesek esetleges újabb fogolycseréjének esélyeit ronthatja az izraeli média hétfői bejelentése, hogy elfogták az áprilisi, pészahi merénylet végrehajtóját. Az ünnep estéjén Ciszjordániában egy izraeli autóra tüzelve megöltek egy családjával az ünnepi vacsorára utazó ötgyermekes édesapát. Mint kiderült, a merénylő Ziad Avad volt, aki három éve az elrabolt Gilád Salit izraeli katona kiszabadításáért kötött fogolycsere keretében szabadult. Előzőleg életfogytiglani büntetését töltötte olyan palesztinok meggyilkolásáért, akiket Izraellel való együttműködéssel vádoltak.

Kapcsolódó cikkek:

Újabb palesztinokat vettek őrizetbe Ciszjordániában

Elraboltak három izraeli tinédzsert

“Elraboltak!” – súgta az egyik fiú a telefonba

Abbász telefonált Netanjahunak, hónapok óta először beszéltek az emberrablás nyomán

Hebronban nagy erőkkel keresik a három elrabolt fiút

Izraeli katonák lelőttek egy palesztin kamaszt, többet megsebesítettek

A Hamász elrabolt három izraeli tinédzsert – Izrael budapesti nagykövetségének közleménye

Címkék:Izrael

[popup][/popup]