A Hamász elrabolt három izraeli tinédzsert

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael budapesti nagykövetségének közleményeIzrael Állam Nagykövetsége

1. Csütörtök éjjel (június 12-én), három izraeli tinédzsert raboltak el Ciszjordániában. Izrael intenzív művelet keretében igyekszik visszahozni családjaik körébe Gilad Sha’ert (16), a kettős, izraeli-amerikai állampolgárságú Naftali Frenkelt (16), valamint Eyal Yifraht (19).

2. Hamász terroristák rabolták el a három tinédzsert.

3. A palesztin terrorszervezetek és mindezek közül elsősorban a szélsőséges iszlám Hamász csoport, elkötelezett Izrael megsemmisítése, valamint az izraeli polgárok ellen elkövetendő terrortámadások iránt. A Hamásznak nincs szüksége semmilyen okra, mentségre vagy ösztönzésre, hogy izraelieket gyilkoljon meg és raboljon el. A terrortámadások által a Hamász saját létjogosultságát igyekszik alátámasztani. Csak az elmúlt év során emberrablási kísérletek tucatjait sikerült meghiúsítani.

4. Azok, akik a nemzetközi közösségen belül azt állították, hogy Abbasz elnök megállapodása a Hamásszal a békét fogja előmozdítani, most tanúi lehetnek az egyezmény valódi következményeinek. Mára már világossá vált, hogy a Hamász arra használta fel a megállapodást, hogy megerősítse jelenlétét Ciszjordániában, amely a terrorcselekmények számának növekedéséhez vezetett.

Nemrég egy öngyilkos merénylőt fogtak el, és egy másik terrorista egy lövöldözéses támadás során megsebesített egy izraeli rendőrtisztet.

5. A Hamász, akárcsak a többi hasonló iszlám terrorszervezet a Közel-Keleten, a térség stabilitását fenyegeti és cselekedeteit a leghatározottabban el kell ítélni. A nemzetközi közösségnek egyhangúan el kellene ítélnie a Hamász támadásait ártatlan izraeli tizenévesek ellen.

6. Az emberrablás igazolja Izrael azon felismerését, hogy a megállapodás az Abbasz elnök vezette Palesztin Hatóság és a Hamász között megerősítené a palesztin terrorszervezeteket, és még inkább elodázná a békét és destabilizálná a térséget.

7. Izrael befolyása alá tartozik a Palesztin Hatóság, amely az élén Abbasz elnökkel felelős az elrabolt tinédzserek sorsáért és az ellenőrzése alatt álló térségekből eredő terrorcselekményekért. A Palesztin Hatóságnak – amelynek területéről az emberrablók származnak – mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy segítse a tizenévesek hazahozatalát. A Fatah-Hamász megállapodás utat nyitott Ciszjordániában a Hamász még szélesebb körű tevékenységének és Abbasz elnök nem mentheti fel magát a felelősség alól.

Alaptalan az az állítás, hogy a Palesztin Hatóság nem felelős a támadásért, mivel az az Izrael ellenőrzése alatt álló térségben történt. Itt nem az a lényeges, hogy hol történt a támadás, hanem az, hogy honnan ered. A Hamász elkövetők a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló területről származnak.

8. Ahelyett, hogy eleget tett volna nemzetközi kötelességének és leszerelte volna a Hamászt, Abbasz elnök felkarolta a Hamászt és ezáltal létjogosultságot biztosított a terrorizmusnak.

Ráadásul, a Palesztin Hatóság szüntelen erőszakra és terrorizmusra való ösztönzésével bátorítja az ehhez hasonló támadásokat.

Abbasz elnöknek abba kell hagynia a terrorista foglyok támogatását és meg kell szüntetnie a terrorizmust, amely a békét és stabilitást veszélyezteti. Nem véletlen, hogy a Palesztin Hatóság a börtönbüntetésre ítélt terrorista foglyoknak több pénzt fizet (havonta mintegy 386 – 3500 $) mint a saját rendőreinek (havonta kb. 270 $).

9. Miután a Hamász és más terrorszervezetek a Gázai övezetet ellenőrzésük alá vonták, erős terrorista támaszpontot teremtettek ezzel. Abbasz megállapodása a Hamásszal most csak fokozza azt a fenyegetést, hogy a Hamász ellenőrzése alá vonja majd a Palesztin Hatóságot is, úgy ahogy ezt már Gázában megtette.

[popup][/popup]