Abbász telefonált Netanjahunak, hónapok óta először beszéltek az emberrablás nyomán

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Abbász palesztin elnök több hónapos szünet után hétfőn felhívta telefonon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, négy nappal a három izraeli fiatal elrablása után. Netanjahu kijelentette, hogy számít Abbász segítségére.

MahmudAbbasz

Mahmud Abbasz

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint telefonbeszélgetésük során Abbász elítélte az emberrablást. A miniszterelnöki hivatal közleményében az áll, hogy az izraeli kormányfő bejelentette: számít Abbász segítségére az elrabolt fiatalok hazatérésében és a rablók kézre kerítésében, akik a Palesztin Hatóság területéről indították akciójukat.
Abbász hivatala az akciót elítélő nyilatkozatott adott ki, amely az emberrablás mellett szintén elítélte az izraeli biztonsági erők ciszjordániai razziáit.
Netanjahu köreiből származó információk szerint a miniszterelnök a beszélgetés során ellentétbe állította az izraeli fiatalokat elrabló terroristákat és Izraelt, amely kórházaiban palesztin gyermekeket ment meg. „Meg kell érteni a Hamásszal kötött együttműködés következményeit, ez rossz Izraelnek, rossz a palesztinoknak és rossz a térségnek is” – mondta Netanjahu Abbásznak.
A Jediót Ahronót honlapja vasárnap feltárta, hogy Abbász elnök feleségét a múlt hét végén egy tel-avivi magánkórházban titokban megoperálták.
Abbász nyilatkozata hangsúlyozta, hogy egyik félnek sem szabad erőszakot alkalmaznia, és a palesztin elnök szerint tovább kell küzdeni azoknak a palesztin raboknak az elengedéséért, akikről megállapodás született Izraellel.

[popup][/popup]