Izraeli katonák lelőttek egy palesztin kamaszt, többet megsebesítettek

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli katonák lelőttek egy 15 éves fiút, három másik palesztint pedig súlyosan megsebesítettek péntek reggel Ciszjordániában egy műveletben, amelynek célja három, feltehetőleg elrabolt izraeli fiatal megtalálása. Az áldozatokról palesztin egészségügyi források számoltak be.

izraeli katonák gyakorlaton fotó Europess AP

Izraeli katonák gyakorlaton (fotó: Europess/AFP)

A katonák fegyverhasználatának előzménye az volt, hogy amikor Dúra faluban (Hebron város mellett) razziát akartak kezdeni, fiatalok kőzápora fogadta őket. Erre reagáltak lövésekkel, és a fiút a mellkasán találták el.

A három sebesülés Kalandíja menekülttáborban történt. A palesztinok mind a Betlehem melletti Dejse, mind a Jeruzsálemtől északra lévő Kalandíja menekülttáborban Molotov-koktélokkal, csőbombákkal, házilagos készítésű kézigránátokkal és kőzáporral fogadták az izraeli katonákat.

Egy izraeli katona könnyebben megsebesült egy gránáttól. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy katonái éleslőszert vetettek be. Csütörtök éjjel, az izraeli fiatalok eltűnésének hetedik napján újabb huszonöt palesztint fogtak el. Az izraeli katonák átkutattak újabb mintegy kétszáz helyet, köztük a Hamász iszlamista szervezet kilenc intézményét.

Az izraeli hadsereg az elmúlt hét napban 1150 helyszínt vizsgált át, és mintegy 330 embert vett őrizetbe, akik közük 240-en kapcsolatban álltak a Hamásszal.

A most őrizetbe vett palesztinok közül több tucatnyi 2011-ben annak a fogolycserének a részeként szabadult ki izraeli börtönéből, amelynek keretében a 2007-ben elrabolt Gilád Salit izraeli tizedes is visszanyerte szabadságát.

A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a palesztinok növekvő ellenállása az elmúlt éjjel a 2002-2005-ös szintre emlékeztetett. Az izraeli hadsereg folytatja a hadműveletet, ameddig kell, és fokozza a Hamász elleni támadásait, ha szükségesnek találja.

Kapcsolódó cikkek:

“Elraboltak!” – súgta az egyik fiú a telefonba

Abbász telefonált Netanjahunak, hónapok óta először beszéltek az emberrablás nyomán

Hebronban nagy erőkkel keresik a három elrabolt fiút

A Hamász elrabolt három izraeli tinédzsert – Izrael budapesti nagykövetségének közleménye

Címkék:Izrael

[popup][/popup]