Újabb palesztinokat vettek őrizetbe Ciszjordániában

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli biztonsági erők újabb 37 palesztint vettek őrizetbe hétfőre virradóra Ciszjordániában, tovább keresve a tizenkét nappal ezelőtt elrabolt három izraeli tizenévest – közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió hétfőn.

Israeli soldiers take part in operation to locate three Israeli teens near West Bank City of Hebron

Izraeli katonák Hebron környéki akció végrehajtása közben (fotó: Ammar Awad, Reuters)

Eddig elsősorban Hebronban és környékén folytak a razziák, de az éjjel Nábluszban, Dzsenínben és Túl-Karmban is átkutattak újabb nyolcvan helyet, és elfogtak olyan palesztinokat, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak terrorszervezetekkel.
A rádiónak úgy nyilatkozott egy katonatiszt, hogy mindaddig folytatják a katonai akciókat, amíg nyomára nem bukkannak a június 12-én autóstoppolás után eltűnt, ultraortodox vallásos fiatalnak, s ebben nem korlátozza a hadsereget a hamarosan beköszöntő muzulmán ünnep, a ramadán sem. Idén most szombaton kezdődik a muzulmán böjti hónap, amely izraeli szakértők szerint megnehezíti a további keresést, mert megnöveli az ilyenkor az egész napos böjt után esténként ünnepi lakomákat tartó palesztinok ellenállását.
A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint ráadásul hamarosan el is fogynak az átvizsgálandó területek, a megerősített egységek fölosztották egymás közt, majd következetesen végigkutatták Ciszjordániát, de mindeddig eredménytelenül. Az utóbbi másfél hét műveleteiben 361 gyanúsított palesztint fogtak el, felfedeztek több tucat titokban ásott alagutat és rejtekhelyet, lefoglaltak fegyver- és robbanószerkészleteket, és felszámoltak húsz fegyverkészítő műhelyt.
Vasárnap a kormány ülésén Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette: egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, hogy a Hamász felelős az emberrablásért, de a Hamász nem vállalta magára az akciót, noha nem is tagadta részvételét abban.

[popup][/popup]