Megjelent a Szombat nyári száma – gasztronómiai lapkóstolóra várjuk!

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Szombat magazin

A nyár az utazás, pihenés, romkocsmában, kertben, teraszon, vízparton üldögélés, szabadtéri főzés és sütögetés, a kóstolódás ideje.  Nyári szünet előtti számunk írásainak többségét a gasztronómia köti össze. De korántsem csupán receptek szerepelnek benne: igazi kulturális kalandtúra ez a kulináris összeállítás, akár a hazai recept-történelem, akár Izrael, akár a nemzetközi zsidó konyha trendjei kerülnek szóba. Kóstoljanak bele, helyenként akár bédekkernek is használhatják, ha utaznak, nyaraljanak jól, szeptemberben jövünk.

De addig még egy gasztronómiai lapbemutatóra invitáljuk.

szombat_20c.indd

Váncsa István: Nem elásott, nem elföldelt
A cassoulet a birka + lóbab képletből indult valamikor, ellentétben a sólettel, amit a birka + csicseriborsó formulából tudunk levezetni. Viszont a két étel közötti szakadék máshol található. A lényeg éppen az, amiről a legenda nem beszél. Nem mondja, hogy a cassoulet-nek a zsidó étrendi szabályok folyományaképp a péntekről szombatra virradó éjszakát a kemencében kell töltenie, de azt se mondja, hogy a zsidósághoz akár csak áttételes módon is köze van.

Cserna-Szabó András: „Budapest, 5659. Ádar hóban” – Gasztrokrimi az első magyar nyelvű zsidó szakácskönyvről
1899-ben, vagyis viszonylag későn jelenik meg az első magyar zsidó szakácskönyv. Mihez képest későn? Ha például Németországra tekintünk. (…) De ha nem Berlinhez vagy Londonhoz hasonlítjuk Budapestet, hanem mondjuk Prágához, akkor is késést tapasztalunk, bár nem akkorát, mint az előző esetekben.

Karetka Zsófia: Városi trendek – eltérített kézműves mozgalom
Egy magára valamit is adó hipszter már Budapesten is kézműves sört, fagylaltot, kenyeret és hamburgert fogyaszt, és ebbéli igényét a belváros – és különösképpen a zsidónegyed – vendéglátóipari egységei igyekeznek maximálisan kiszolgálni. Ha máshogyan nem is, legalább a kézműves termékekre jellemző stílusjegyekkel.

Steiner Kristóf: Fehér város, ezerszínű gasztronómia – Kulináris kalandtúra Tel Avivban
La-La-Land, a Buborék, a Non-Stop város, a Közel-kelet San Francisco-ja, a parkváros – csupán néhány becenév, amelyekkel Tel Aviv büszkélkedhet – és bár mind szent igaz – hiszen vegyék bár körül politikai konfliktusok, veszélyeztessék vallásos szélsőségek, körülvéve korunk világméretű konfliktusainak tűzfészkével ezen a talpalattnyi helyen bárki szabadon önmaga lehet – mindig azt szoktam mondani, hogy Tel Avivba utazni már csak az ételkultúra miatt is megéri: az arab és mediterrán konyha fúziója fergeteges fogásokban csúcsosodik ki.

Szántó T. Gábor: Shawarmától berúgni
Kár is belefognom, úgysem értheti ezt senki, aki nem kósert eszik, aki nem mond le nap, mint nap a street food gyönyöreiről, nem haraphat bele mustárba mártott sültkolbászba és hurkába a piacon, miközben kovászos uborkát, foszlós fehérkenyeret eszik hozzá. Nem fogják érteni, vállukat vonogatják, vagy túlzásnak, szenvelgésnek, felesleges szócséplésnek találják.
Pedig én tényleg berúgtam a shawarmától.

Fehér Zsuzsanna: Sztárszakács Londonból, Izraelből
Az utóbbi évtized egyik nagy hatású és sikeres szakácskönyvszerzőjét és séfjét, Yotam Ottolenghit, az izraeli születésű, Londonban élő újító szakácsot a magyar közönség leginkább a Tv Paprikán bemutatott Jeruzsálem ízei és a Mediterrán ízek Yotam Ottolenghivel című sorozatokból ismerheti. Múlt év végén első magyarra fordított szakácskönyve is megjelent, Vegetáriánus finomságok címmel.

Rubin Eszter: Húsleves
Stieréknél és nálunk, a Kohav családban is, a férfiak élnek tovább. Az évtizedek alatt megszámlálhatatlanul sok fazék ünnepi húslevest megfőző asszonykezek hamarabb kifáradtak.

„Mindig is az volt a célunk, hogy szabadon játszhassunk” – Schranez Rebeka interjúja Avishai Cohen izraeli jazz trombitással
A tel-avivi születésű, rendkívül sokszínű, multikulturális beállítottságú zenész ez év elején járt Magyarországon. A MÜPA-ban adott teltházas koncertje előtt még előadást is tartott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak az improvizációról és a művész színpadi jelenlétéről.

Vágvölgyi B. András: Gríd
(részlet)
Röhrig Gézának
(örökkön örökké) Az utcazaj folyamatos mormogásként felhallik a 18. emeletig, Benedict az ötvenes években bebútorozott irodában ül, noir-hangulat diszkóritmusban, hajsütővassal kezelt szőkített titkárnő hoz be kávét. Mélyzöld falak, érlelt barna irodabútor, sárga villanyvilágítás. Vékony szürke őszi fény kintről, még munkaidő, már esteledik, az ablak felé az utca, mit utca, Broadway!

„Büszkék vagyunk a származásunkra” – Interjú a jemeni-izraeli A-WA zenekarral
A három lánytestvér egy dél-izraeli sivatagi kisvárosban nőtt fel, ahol első klipjüket, a Habib Galbit is forgatták. Zenéjükben a tradicionális jemeni népi elemeket színesítik modern zenei hatásokkal. 2015-ben adták ki első kislemezüket, ami óriási sikert aratott. Azóta folyamatosan turnéznak Európában és Izraelben. Meséltek jemeni gyökereikről, és azokról a zenei hatásokról, melyek leginkább formálták művészi világukat, illetve példaképeikről, mint amilyen Ofra Haza volt. Schranez Rebeka interjúja.

Miért nincs Michelin-kalauz Izraelről?
A világ zsidóságát képviselő ernyőszervezet, a World Jewish Congress (WJC) levélben kérte a Michelin útikalauzt kiadó szervezettől egy Izraelről szóló éttermi útmutató kiadását. Mi pedig a hiányról kérdeztük Segal Viktor sztárszakácsot és Kiss Henriettet, a Mazsihisz alelnökét.

Gábor Anna: A zsidók lakóhelye nem különült el…
Elsősorban dokumentálásra vállalkozott az építész szerzőpáros. Hegyalja zsidó lakóinak ma még fellelhető egykori épületeit fotózták, rajzolták, dokumentálták. Fotókon bemutatják a településekhez tartozó zsidó temetőket is.
Benkő Ágnes–Wirth Péter: Ami megmaradt … Hegyaljai zsidó házak című könyvéről

Forgách Péter: Miszter Halhatatlan, avagy a megkerült Péhovárd
Van egy kortársunk, aki foglalkozására nézve színpadi szerző, zsurnalista, regényíró, költő, színész, ’donhuán’, légiós, világcsavargó, öngyilkosjelölt, filozófus, librettista… és halott – legalábbis a maga módján.
Thuróczy Gergely (szerk.): Az ellopott tragédia, Rejtő Jenő emlékkötet című könyvéről

*

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: Fizessen elő a Szombatra! Vagy olvassa digitálisan!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságos standjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Láng Téka (XIII. ker., Pozsonyi út 5.)
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.)
Kabbala bolt (XIII. ker., Hollán E. utca 25.)
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.)
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker., Paulay E. utca 1. )
Gondolat könyvesbolt (V. ker., Károlyi M. utca 16.)
Olvasók boltja (XIII. ker. Pannónia u. 35-37.)
Fröchlich Cukrászda (VII. ker. Dob u. 22.)
Concerto Hanglemezbolt (VII. ker. Dob u. 31/B.)
Nyitott Műhely (XII. ker, Ráth György utca 4.)
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker., Révay utca 16.)

*

A babka az új flódni, a Szombat az új trend

Jótékonysági est a Szombat folyóirat javára

Nyári ízek, utazás, pihenés, romkocsmában, kertben, teraszon, vízparton üldögélés, szabadtéri főzés és sütögetés, a kóstolódás ideje.

szombat_20c.inddA Szombat nyári száma a gasztrokultúra jegyében született.

De korántsem csupán receptek szerepelnek benne: igazi kulturális kalandtúra ez a kulináris összeállítás, akár a hazai recept-történelem, akár Izrael, akár a nemzetközi zsidó konyha trendjei kerülnek szóba.

2016. június 27-én hétfőn este belekóstolhatnak a lapba, akik 18.30 órától eljönnek a Werk Akadémiára (VIII. Salétrom u. 4.)

Étlapon lesznek:

– Rubin Eszter zsidótojásos barhesze
– Barhesz otthonra közös fonásban
– BABKA, avagy az új flódni

– Nyáresti borozás

Továbbá szellemi ízek: cassoulet és shawarma:

Rubin Eszter, Szántó T. Gábor, Váncsa István kulináris útmutatásai

Az eseményt a Babka Budapest és a Werk Akadémia gasztro képzése, a GasztroWerk támogatja.

Az esemény a facebookon

 

Telefon/Fax (munkanapokon délután): 311-6665
E-mail: [email protected]
Facebook oldalunk eléréséhez kattintson ide


2016. június / XXVIII. évfolyam 6. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2016-06, Borító, gasztronómia, Szombat magazin, utazás

[popup][/popup]