Kérdésünk: Miért nincs Michelin-kalauz Izraelről?

Írta: Szombat - Rovat: Gasztro, Külpolitika, Politika

“Nemzetközi hírű francia cég vezetőjeként megtehetem-e a Franciaországot ért támadások fényében, hogy olyan országra irányítom a turisták érdeklődését, melynek népszerűsítése jelenleg nemzetbiztonsági kockázatot jelent?”

MichelinNéhány napja számoltunk be arról, hogy Ronald S. Lauder, a World Jewish Congress (WJC) elnöke levélben reklamálta a Michelin éttermi kalauzt kiadó cégtől egy Izraelről szóló kötet kiadását. Noha bizonyos vagyok benne, hogy nem áll szándékukban, többen azt feltételezik, hogy nem szakmai okok miatt határoztak Izrael mellőzéséről” – fogalmazott levelében Lauder.

Samuelle Dorol, a Michelin útikönyv párizsi szóvivője üzleti okokkal magyarázta, hogy cége mindeddig nem készített útmutatót Izraelről, és nem is tervez effélét a jövőben.

A Szombat megkérdezett két szakmabelit: egy mesterszakácsot és egy zsidó közéleti embert: hihetőnek tartják-e a Michelin képviselőjének válaszát.

 

Segal Viktor mesterszakács, aki több éven keresztül dolgozott Izraelben:

segalviktor_2_12_03_05

“A politikához nem értek, de szakmai oldalról bízvást elmondhatom, hogy Izraelben 15-20 olyan étterem is van, amely felkerülhetne a Michelin guide oldalaira. Általában: az izraeli gasztronómiai kultúra ma már minden tekintetben vetekszik az európaival. “

Kiss Henriette, a Mazsihisz alelnöke:

Robert Vamos photography

“A Michelin útikönyvek az igényes, érdeklődő turisták számára norma értékű ajánlásokat jelentenek egy adott ország éttermi szolgáltatásival kapcsolatban. Izrael a mai napig kiemelt jelentőségű turisztikai célpontot jelent mind az európai, mind az amerikai lakosság körében.

Ha valaki akár csak internetes portálokon érdeklődik Izrael ízei iránt, olyan gazdasággal és befoghatatlan kavalkáddal találkozik, hogy segítség nélkül még szempontrendszert is nehéz felállítani arról, hogy mit és hol érdemes megkóstolni. Nem véletlen, hogy óriási kereslet van az úgynevezett személyes túraszervezők iránt, akik kedvenc helyeikre viszik el, a rájuk bízott látogatókat. A jeruzsálemi piac pedig egy saját kuponrendszert dolgozott ki, melynek segítségével a piac és Izrael minden íze felfedezhető. Ez utóbbit volt szerencsém kipróbálni, és … szóval csak ha eszembe jut, már minden porcikámmal Izraelbe vágyom.

Mindezek fényében érthetetlennek tűnhetnek Samuelle Dorol  szavai, hiszen biztos vagyok benne, hogy az útikönyvre lenne profitot jelentő kereslet. Én mégsem azonnal csak politikai okokat gondolnék a visszautasítás mögé. Egyszerűen csak tegyük fel azt a kérdést, amit a Michelin cég vezetőjeként fel kell tenni egy kiadvány megjelentetése előtt: Nemzetközi hírű francia cég vezetőjeként megtehetem-e a Franciaországot ért támadások fényében, hogy olyan országra irányítom a turisták érdeklődését, melynek népszerűsítése jelenleg nemzetbiztonsági kockázatot jelent?”

Címkék:2016-06

[popup][/popup]