A babka az új flódni

Írta: Rubin Eszter - Rovat: Gasztro

A babka, ez az évszázados lengyel zsidó sütemény Yotam Ottolenghi jóvoltából indult el világhódító útjára, aki Jerusalem című szakácskönyvében újra felfedezte az addig a nagymamák konyhájában szerényen bújkáló csokoládés kalácsot.

Ottolenghiről bővebben a Szombat új számában olvashatunk.

SONY DSC

Ahogy Karetka Zsófi írja gasztroszámunkban, a Városi trendek – eltérített kézműves mozgalom című cikkében: “Az USÁ-ban a negyvenes-ötvenes évektől fogva, a sajátos gazdasági és élelmiszeripari tényezőknek köszönhetően, az emberek gyakorlatilag nem főztek friss alapanyagokból otthon, vagyis a mozgalom derékhadát képező, a most kora harmincas éveiben járó generációnak már a szülei/nagyszülei sem. Így válhatott számukra a lekvárfőzés, vagy egy házi húsleves elkészítése olyan jelentőségteljes eseménnyé, amely dokumentációra, illetve elmesélésre érdemes.”

Ugyanígy kapott a babka új jelentést, új életet, új karriert.

A nemrég nyitott Babka Budapest  pedig kézzel fogható, ízlelhető közelségbe hozta az Újlipótváros lakói számára ezt a puha, illatos töltött kalácsot. A Babka Budapest jóvoltából lapbemutató rendezvényünkön olvasóink is megkóstolhatják a babkát, és megbizonyosodhatnak róla, hogy valóban ez a sütemény az új flódni.

Aki szeretné, az alábbi recept alapján meg is sütheti:

Tészta: 30 dkg liszt, 1 dl tej, 5 dkg puha vaj, 1 tojás, 2 ek barna nádcukor, 1 csipet só, 1 mk vaníliapaszta, 1 dkg friss élesztő -» a hozzávalókat összegyúrtam, duplájára kelesztettem, vékony téglalapra nyújtottam.

Töltelék: 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 1 ek barna nádcukor, 1 ek kakaópor, egy csipet kardamom, 1 csipet fahéj – » a hozzávalókat összeolvasztottam, és amikor elég szilárdra hűlt, megkentem a tésztát. Bejgliszerűen feltekertem, hosszában félbevágtam egy éles késsel, és a két részt összefontam. sütőpapírral bélelt hosszúkás formában még 1/4 órát kelesztettem, aztán 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem. Langyosan érdemes megkóstolni.

Június 27-én, hétfő este 18.30-kor kóstolóra várunk a Werk Akadémián (Bp VIII. Salétrom utca 4.)!

Az esemény a facebookon

További receptek: ITT

Címkék:2016-06

[popup][/popup]