Bagel és… A babka az új flódni – a Szombat az új trend: lapbemutató

Írta: Rubin Eszter - Rovat: Gasztro

Jövő héten jelenik meg a Szombat legújabb, tematikus száma, amely a gasztronómia és irodalom kapcsolódási területeit járja körül. A szerzők között szerepel többek között Váncsa István, Cserna-Szabó András, Vágvölgyi B. András és Steiner Kristóf.

IMG_1622

A lapban olvasható lesz az ősszel megjelenő Bagel című regényem egy részlete, és egészen véletlenül a címlapfotó is egy bagel, így kézenfekvő, hogy ma a világhírű New York-i péksütemény receptjét osztom meg.

A bagel lengyel zsidók közvetítésével érkezett New York-ba, ahol mára klasszikussá vált, mint a legtrendibb reggelik nélkülözhetetlen eleme. Hagyományosan krémsajt és füstölt lazac jár hozzá, de számtalan változatban készíthetünk belőle szendvicset, megtölthetjük zsidótojással, pastramival, vagy sült zöldségekkel. Népszerű az édes bagel is, amelynek tésztájába fahéj és mazsola kerül.

bagel alaptészta:

60 dkg liszt

3 dl langyos víz

1,5 tk só

1 ek cukor

1 tk olaj

1,2 dkg élesztő

1 tojássárgája a kenéshez

1 kanál barna cukor a pároláshoz

A hozzávalókat összegyúrom, kicsit hagyom kelni, majd átgyúrom. Nyolc részre osztom, bucikat formázok belőle (virgolom), majd középen kilyukasztva, megformázom a bageleket. Folpackkal letakarva egy tálcán hűtőbe teszem, és egy éjszakát kelesztem, mivel a hossz kelesztéstől elsz igazán finom.

Másnap a sütőt 220 fokra előmelegítem, és egy lábosban egy kanál barna cukorral vizet forralok. Kettesével a forró vízbe csúsztatom a bageleket és mindkét oldalukon fél percig párolom. Szűrőkanállal átemelem a sütőpapírral bélelt tepsire, megkenem tojássárgájával és megszórom mákkal és/vagy szezámmaggal. Kb 15 perc alatt aranybarnára sütöm.

További receptek: itt

*

A babka az új flódni, a Szombat az új trend

Jótékonysági est a Szombat folyóirat javára

Nyári ízek, utazás, pihenés, romkocsmában, kertben, teraszon, vízparton üldögélés, szabadtéri főzés és sütögetés, a kóstolódás ideje.

szombat_20c.inddA Szombat nyári száma a gasztrokultúra jegyében született.

De korántsem csupán receptek szerepelnek benne: igazi kulturális kalandtúra ez a kulináris összeállítás, akár a hazai recept-történelem, akár Izrael, akár a nemzetközi zsidó konyha trendjei kerülnek szóba.

2016. június 27-én hétfőn este belekóstolhatnak a lapba, akik 18.30 órától eljönnek a Werk Akadémiára (VIII. Salétrom u. 4.)

Étlapon lesznek:

– Rubin Eszter zsidótojásos barhesze
– Barhesz otthonra közös fonásban
– BABKA, avagy az új flódni

– Nyáresti borozás

Továbbá szellemi ízek: cassoulet és shawarma: Rubin Eszter, Szántó T. Gábor, Váncsa István kulináris útmutatásai

Jótékonysági est a Szombat folyóirat javára

Az esemény a facebookon

 

Címkék:2016-06

[popup][/popup]