Best of Szombat – 2018

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Kiemelt, Politika, Történelem

Alábbi cikkeinket olvasták a legtöbben 2018-ban.

*

Puzsér Róbert: Az ország ellensége… a vak indulat, a tudatlanság és szűklátókörűség

Válasz a Szombat körkérdésére a Huszadik Század híres zsidókérdés vitájának centenáriumán.

*

„Az idős hajléktalanok látványa borít ki a leginkább”

Röhrig Gézával beszélget új kötetéről Szántó T. Gábor

 *

Tillmann J. A: Nem könnyű németnek lenni

A berlini Fal leomlását követő negyedszázadon át úgy látszott, Németországban helyreállt a normalitás. Nem pusztán a kettéosztott város és ország újraegyesítése, a hidegháborús hadiállapot ért véget, hanem véget érni látszott a nemzetiszocialista rémállam folytán a hallgatólagos száműzetés a népek közösségéből.

*

Tisza Katával beszélget Szarka Zsuzsa

*

Meghalt Szegő András, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnökségi tagja

Kirschner Péter elnök búcsúztatja

*

Kérdezd a rabbit: miért nem hisznek a zsidók Jézusban?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit keresztény részről a zsidókhoz intéznek. Az alábbi sorokat nem más vallások iránti lenézés motiválja – csupán a zsidó álláspontot kívánjuk tisztázni.

 *

Lemondott az országos főrabbi, a Mazsihisz közleményben reagált, új rektor a Rabbiképző-Zsidó Egyetem élén és egy eljárás alá vont progresszív vallási vezető

Dr. Frölich Róbert országos főrabbi lemondott posztjáról. Nézetkülönbségek érezhetők a főrabbi lemondó- és a Mazsihisz válasznyilatkozatából. A háttérben a Rabbiképző –Zsidó Egyetem rektor-utódlása körüli viták is felsejlenek.

 *

„Egy rabbinak igazán nem kell félnie, hogy elmondja nekem az aggodalmait” – Gadó János és Szántó T. Gábor interjú az USA budapesti nagykövetével

David B. Cornstein, az Egyesült Államok új nagykövete eddig nem tapasztalta a szabadságjogok csorbítását Magyarországon, de ha látná ennek jeleit, felszólalna ellene. A CEU szerinte teljesítette a kormány elvárásait, ideje lenne aláírni velük a megállapodást, és Oroszországtól nagyobb távolságot kellene tartani.

 *

Gadó János: A rabbi, aki három nyelven beszél

A Köves Slomó által vezetett zsidó felekezet (EMIH) immár hivatalosan is felügyeletet gyakorol a Holokauszt emlékezete felett – legalábbis ami annak hivatalos, állami változatát illeti.

*

Új rektor a Rabbiképző – Zsidó Egyetemen

A nyugdíjba vonuló Schőner Alfréd helyére Vajda Károly lép az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) élén, aki eddig a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának docense, a német szak szakfelelőse volt. Személyében első alkalommal áll nem rabbi végzettségű vezető az intézmény élén.

*

Nem, Harry herceg menyasszonya nem zsidó, de…

Reuven Rivlin is meghívta Izraelbe Harry herceget és jövendőbelijét.

 

Összeállította: jég

Címkék:Szombat 2018

[popup][/popup]