Nem, Harry herceg menyasszonya nem zsidó, de…

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Reuven Rivlin is meghívta Izraelbe Harry herceget és jövendőbelijét. 

Harry herceg és Meghan Markle

Harry herceg és Meghan Markle eljegyzése világszenzáció, és az olvasó valószinüleg azt kérdezi hogy miért is foglalkozik a Szombat ezzel a hírrel.  Bevallom, először én is azt gondoltam, hogy az esküvő kizárólag bulvártéma, de aztán bejelentették, hogy egy igencsak tekintélyes politikus, Izrael államelnöke Reuven Rivlin nemcsak gratulált az ifjú párnak, de azonnal meghívta őket Izraelbe.  Töltsék ott a mézesheteket!

Felröppentek a bulvárhírek is.  Meghan zsidó származású, az igazi neve Rachel és édesapja zsidó családból származik. Titokban áttért a zsidó hitre, sőt, zsidó szertartás szerinti esküvője is volt már.  Repkedtek a megalapozatlan találgatások.

Harry herceg menyasszonyának azonban nincsenek zsidó felmenői. Soha nem gyakorolta a zsidó vallást, és első házasságát sem a zsidó vallási törvények szerint kötötte. De Markle története rendkivüli, az amerikai etnikai olvasztótégely sikerének története. Nem véletlen, hogy az izraeli államelnök is úgy gondolta, hogy az ifjú pár látogatása hasznos lehet Izraelnek, hiszen Rivlin régóta aggódik amiatt hogy az izraeli társadalom a homogenizálódás helyett „törzsekre bomlik”.

Meghan édesanyjával Doria Raglanddal

Markle 1981-ben született Kaliforniában és valóban a Rachel Meghan a neve, de később színésznőként kizárólag a Meghan nevet használta.  Édesanyja afromaerikai, édesapja fehérbőrű, aki Los Angelesben fővilágosítóként dolgozott az ottani filmgyárakban. Kislányát is gyakran magával vitte a stúdiókba. A szülők elváltak és lányuk egy konzervatív katolikus magánközépiskolában érettségizett.

A Chicago melletti Northwestern Egyetemen folytatta tanulmányait ahol 2003-ban végzett kommunikáció szakon.  Egyetemi évei alatt hátizsákkal bejárta Európát és a diploma megszerzése után visszatért Los Angelesbe, ahol kisebb filmszerepeket kapott.  Nehéz volt betörnie a filmesek világába, találkozott rasszizmussal is, és egy interjúban elmondta, hogy fehér szerepekre nem volt „eléggé fehér”, afroamerikai szerepeket meg azért nem kapott, mert nem volt „elég fekete”.

Meghan Markle első férjével,  Trevor Engelsonnal

2004-ben Los Angelesbe ismerkedett meg a 27 éves Trevor Engelson-nal, aki zsidó család sarja. A fiatalember eredetileg Great Neck városába, New York államába való, de Kaliforniában járt egyetemre és ott a filmiparban producerként próbált szerencsét.  Hat évig jártak együtt majd 2011-ben összeházasodtak.  Meghan ugyanebben az évben kapta meg az amerikai kábeltévé társaság (USA Network) Suits című sorozatának főszerepét, és azzal kirobbanó sikert aratott. Kanadába költözött, ugyanis a sorozatot Torontóban filmezik, férje Los Angelesben maradt és a távházasság felőrőlte kapcsolatukat. Meghan 2013-ban adta be a válópert és a válást az év nyarán ki is mondták. Három évvel később, 2016-ban, legjobb barátnője, Misha Nonoo mutatta be Harry hercegnek. A személyes talákozásból szerelem lett, és másfél évvel később bejelentették eljegyzésüket. A nagymama, az angol királynő, boldog hogy unokája megnősül.

A Meghan „zsidóságáról” szóló sajtópletykáknak az lehetett a forrása, hogy első házassága során zsidó származású férjével és annak családjával számos zsidó szervezetet támogatott, sőt azok rendezvényein is megfordult.  Sokan hitték úgy, hogy ő is zsidó származású vagy vallású, de soha nem tért át a zsidó hitre és nem volt vallási esküvője sem. A bulvársajtó megjegyezte, hogy a jamaikai tengerparton tartott esküvőjén hórát táncoltak a vendégek.

Harryvel való találkozását legjobb barátnőjének, a zsidó származású Misha Nonoo-nak köszönheti. Misha korábban Harry közeli barátjának Alexander Gilkes-nek volt a felesége és az ő ötlete volt a randevú. (Egyébként Gilkes menyasszonya kedvéért áttért a zsidó hitre, de a házasság válással végződött.) Nonoo Bahrainból származik, egy iraki zsidó család leszármazottja. Nagynénjéről korábban a Szombat is írt; Houda Nonoo a bahraini szultán zsidó származású washingtoni nagykövete volt.

Meghan és Misha Nonoo

És milyen vallású Meghan? Ez az angol királyi családnak is fejtörést okozott, ugyanis úgy tűnik Meghan családja semmilyen vallási hagyományt nem követ. Az angol királyi ház szokásainak megfelelően Meghan a házasság előtt át fog térni az Anglikán hitre, sőt, azt is vállalta, hogy angol állampolgár lesz.

Arról még nincs hír, hogy a pár Izraelben tölti-e a mézesheteket, de ha elfogadják Rivlin államelnök meghívását, az belpolitikai szenzáció is lenne. Rivlin ugyanis kampányt indított az arabok és afrikaiak elleni rasszizmus felszámolása érdekében, és elítélte azokat a szélsőségeseket is, akik Izraelben a vegyes házasságok ellen agitálnak. Kijelentette hogy az izraeli társadalom ezen betegségeit államfőként kötelessége gyógyitani és nem kétséges, hogy Harry és Meghan esetleges izraeli nászútja segítené elképzeléseit.

 

Címkék:Harry herceg, Meghan Markle

[popup][/popup]