Misna magyarul – Trumot 6.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Aki munkásait és vendégeit papi adománnyal eteti, kifizeti az értékét és ők fizetik az ötödöt. Ez Rabbi Meir véleménye. Bölcsek szerint ők fizetik az értéket és az ötödet és ő pedig az étkezésük költségét.

wheat_harvest_m1749

A Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan (tórá se-beal-pe) alapja. Alapvetően a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok, valamint az azokból leszűrt vallástörvények (halácha) gyűjteménye, ezen kívül rövidebb elbeszéléseket, tanításokat is tartalmaz. Végleges összeállítása Jehuda Hanászi nevéhez köthető.

A Brachot, Peá, DemájKilájim és Sviit traktátusok után most a Trumot traktátust közöljük folytatásokban. Az első rész itt, a második rész itt, a harmadik rész itt, a negyedik rész itt, az ötödik rész itt olvasható.

 

TRUMOT: MISNA 6/ 1

Ha valaki tévedésből eszik az adományból, megfizeti annak értékét és még az ötödét.[1] Akár eszik, akár iszik, akár olajjal keni be a testét, akár tiszta az a trumá, akár tisztátalan, megfizeti az ötödrészt és az ötöd ötödét.[2] A fizetség nem trumá, hanem hulin metukanim, amelyből trumá lehet, végül is a fizetség is trumá.[3] Lehet, hogy a pap vonakodik elfogadni a fizetséget. Nem vonakodhat.

 

TRUMOT: MISNA 6/ 2

Bát Jiszráel, aki evett a a papi adományból, és azután hozzáment feleségül a paphoz.[4] Ha az a papi adomány még nem lett más papnak felajánlva, kifizeti magának az értékét és annak ötödét. Ha azonban egy másik pap megkapta azt az adományt, amiből ő evett, az értékét odaadja a másik papnak, és az ötödet saját magának, mivel azt mondták: aki tévedésből trumát eszik, a tulajdonosnak megfizeti az értékét és az ötödet annak, aki akarja.

 

TRUMOT: MISNA 6/ 3

Aki munkásait és vendégeit papi adománnyal eteti, kifizeti az értékét és ők fizetik az ötödöt. Ez Rabbi Meir véleménye. Bölcsek szerint ők fizetik az értéket és az ötödet és ő pedig az étkezésük költségét.[5]

 

TRUMOT: MISNA 6/ 4

Aki a papi adományból lop, de nem eszik belőle, az adomány értékének dupláját fizeti. Ha evett belőle az érték kétszeresét fizeti, plusz az ötödöt. Értéket és ötödöt a hulin ára szerint, a második értéket a trumá ára szerint. Megszentelt adományból lopott és evett [héb. trumát hekdes]. Kétszeresen ötödöt fizet és az értéket [csak egyszer], mivel a hekdesben nincs dupla fizetség.

 

TRUMOT: MISNA 6/ 5

 Nem fizetnek a leket, a sikhehá és a peá felhasználásával, sem a hevkerből, sem az első tizedből, amelynek az adomány része ki lett fizetve, sem a második tizedből, sem a megszentelt adományból [hekdes],[6] mivel hekdes nem válthatja meg a hekdest – Rabbi Meir szavai. A bölcsek megengedik hogy ezekkel [fizessen].

 

 TRUMOT: MISNA 6/ 6

 Rabbi Eliezer azt mondja: Fizetnek egyik fajtával a másik fajta után, a lényeg, hogy a szép árut adjon a nem szép fejében. Rabbi Ákivá azt mondja: Csak ugyanabból a fajtából fizethet, amivel tartozott. Eszerint, ha tököt evett a hetedik év beköszöntése előtt, várja meg a tököt, mely a hetedik év kimenetele után terem, és abból fizessen.[7] Ott, ahol Rabbi Eliezer enyhítő döntést hoz, Rabbi Ákivá nehezít, mint írták: „Ha pedig tévedésből eszik valaki szenteltet, tegye ahhoz annak ötödrészét; így adja meg a papnak a szenteltet” (Lev 22, 14), abból ad, ami a szenteltnek megfelelő, Rabbi Eliezer szerint. Rabbi Ákivá azt mondja: Odaadta a papnak a szenteltet. A szenteltet, amit evett.

 

[1] Nem papról van szó.

[2] Miután kifizette a trumá értékét és annak egyötödét, majd visszatér és eszik a kifizetett ötödből, annak az ötödrészét hozzáteszi.

[3] Hulin metukanim: olyan termés, melyből rendesen levonták a tizedeket.

[4] Bát Jiszráel. Izrael lánya, aki a paphoz, kohénhez ment feleségül. Azután már ehet a férjének járó adományból. Ezt még akkor ette, mielőtt házasságot kötöttek.

[5] Ő, a házigazda, aki megvendégelte a munkásait.

[6]Az első négy termék elsősorban a szegényeknek van fenntartva, ld. peá traktátus. A misnában arról az emberről van szó aki tévedésből evett a papi adományból (trumá) és fizetnie kell ezért a papnak.

[7] A hatodik év termése már száraz és kemény, várni kell egy évet, mert a hetedik évben nem termesztenek.

Címkék:Misna, Trumot

[popup][/popup]