Varga Judit is beszállt a vitába a magyarországi antiszemitizmusról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Varga Judit igazságügyi miniszter is beszállt a német Michael Roth német külügyi államtitkárral folytatott magyar kormánycsörtébe, melyben Szíjjártó Péter és Gulyás Gergely már megszólalt, utóbbi egyenesen “náci propagandá”-nak minősítette a német szociáldemokrata politikus kritikáját.

Michael Roth és Varga Judit

Varga Judit facebook oldalán szólalt meg:

“Hivatalos levélben reagáltam Michael Roth augusztus 21-i nyilatkozatára, amelyben többek között antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot. Ezzel szemben a valóság az, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben és más európai országokkal ellentétben sikeresen lép fel ellene.

A német szociáldemokrata külügyi államtitkár megnyilvánulása a kettős mérce és a megalapozatlan vádak újabb példája, amellyel a közös európai értékekre hivatkozva próbál nyomást gyakorolni több tagállam demokratikusan megválasztott kormányára, köztük Magyarországra. Most már mindenki láthatja, hogy mi várható akkor, ha a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket átpolitizálják, és homályos koncepciókon, átláthatatlan eljárásokon alapuló költségvetési szankciókat vezetnek be. (…)

Az álláspontunk azonban továbbra is világos: a jogállamisági párbeszédnek tényeken kell alapulnia. Csak így vethetünk véget a politikai vádaskodás ördögi körének, ahol az ideológiai és politikai megfontolások többet számítanak, mint a tények.” – fogalmaz a miniszter asszony.

*

Mint arról írtunk, a német t-online hírportáljának adott interjúja egyik mondatában Roth egy kérdésre „a Magyarországon terjedő antiszemitizmusról” („der grassierende Antisemitismus in Ungarn”) beszél – hogy ennek kapcsán a saját országában elkövetett antiszemita cselekményekre is felhívja a figyelmet:

“Lengyelországhoz és Magyarországhoz képest nálunk egész jól működik a jogállam.

Nálunk is vannak bajok. A Magyarországon terjedő antiszemitizmus volt az egyik oka a 7-es cikkely szerinti eljárás megindításának. Nem tudok azonban más országok antiszemitizmusáról kritikusan beszélni anélkül, hogy a Németországban rémisztő módon növekvő antiszemita bűncselekményeket néven ne nevezzem.”

A Michael Roth által említett 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását kezdeményező dokumentumban az antiszemitizmusról is esik szó, az (50) számot viselő fejezetben:

„…az Európa Tanács emberi jogi biztosa jelezte, hogy aggasztónak tartja a rasszizmussal és az intoleranciával kapcsolatos magyarországi helyzet romlását, amelyen belül a cigányellenesség az intolerancia legkirívóbb formája, amiről a romákkal szembeni különösen durva, akár erőszakos cselekmények, félkatonai szervezetek felvonulásai, valamint a romák lakta falvakban tartott őrjáratai is tanúskodnak. Kiemelte továbbá, hogy a magyar hatóságok által tett, az antiszemita beszédet elítélő nyilatkozatok ellenére visszatérő probléma az antiszemitizmus, amely gyűlöletbeszéd, valamint a zsidók és a zsidó tulajdon ellen elkövetett erőszakos cselekmények formájában nyilvánul meg. Ezen kívül megemlítette a migránsok, köztük a menedékkérők és a menekültek ellen irányuló idegengyűlölet, valamint az egyéb társadalmi csoportokkal, köztük az LMBTI személyekkel, a szegényekkel és a hajléktalanokkal szembeni intolerancia kiújulását”.

*

Nem új a kritika, de a magyar kormány gondoskodik róla, hogy a téma napirenden maradjon. Például úgy, hogy egy szélsőjobbos szemléletű, antiszemitizmust is bőven produkáló irodalomtörténész nemzeti alaptantervet vezényel, vagy egy összeesküvés-hívő történész a magyar államiság születésnapján magas állami kitüntetést kap (lásd itt és itt). Hab a tortán: az előző is kapott magas állami elismerést, egy másik közismert antiszemita irodalmárral együtt.

Meglepő hát, hogy egy külföldi lapinterjú – melyben egy politikus a magyarországi antiszemitizmusról saját országának antiszemitizmusa kapcsán beszél – ilyen élénk hazai politikai visszhangot váltson ki, hogy három miniszter is szükségesnek érezze, hogy megszólaljon.

Ha ennyire kellemetlennek tartja az antiszemitizmus vádját a magyar kormány, vajon miért tüntet ki közismert antiszemitákat?

Van válasz a kérdésre: a jobboldaltól a szélsőjobboldalig terjedő nagy egységes bázis megteremtéséért, a szavazatmaximálás érdekében. De ezt már oly sokszor leírtuk, és oly sokszor leírták mások is, hogy röstelljük is elismételni a tények közismertsége miatt.

[popup][/popup]