Mazsihisz: Elég egy rasszista, antiszemita irodalmárt kitüntetni, kettő már túlzás

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ironikus hangú közleményben reagált a “rasszista, antiszemita” irodalmárok állami kitüntetésére.

Döbrentei Kornél átveszi kitüntetését (Fotó: Mohai Balázs, MTI)

“A MAZSIHISZ mély meggyőződése, hogy egy nemzeti ünnepen elég egy rasszista, antiszemita irodalmárt kitüntetni, a kettőt már túlzásnak tartjuk.

A zsidóság „nem éppen a honszerető, nyájas népréteg szerepében tűnik fel” – ez a kitüntetettek egyikének kedves mondata.

Döbrentei Kornél írói munkásságának antiszemita vonatkozásaiból bő válogatást kínál az internet. Mellé felsorakozott, a sokadik kitüntetését átvevő Takaró Mihály, aki irodalmi tudását főként a Jobbik rendezvényeinek hallgatóival osztotta meg alig pár éve, még abban az időben, amelyekből ma is naponta kerülnek elő sötét, rasszista ocsmányságok.

Takaró Mihály is új kitüntetést kapott 2019 március 13-án, ahogy 2014 augusztusában is.

A két rasszista irodalmár párhuzamos kitüntetését – szeretnénk szólni – soknak tartjuk. Szerintünk be kellene ezt jobban osztani. Arra szeretnénk kérni a kulturális kormányzatot, hogy a legközelebbi március 15-én már csak egy rasszistát tüntessen ki, higgyék el, az is bőven elég lesz az ünnephez. Március 15-e ugyanis Döbrentei és Takaró rasszizmusának az ellenkezőjét, a befogadó, liberális nemzeteszme diadalát ünnepeli.

Tisztelettel tájékoztatjuk a kulturális kormányzatot arról, hogy vannak nagyszerű és nem rasszista magyar irodalmárok, akár közülük is lehetne válogatni” – zárul a Mazsihisz közleménye.

 

[popup][/popup]