Szíjjártó kritikája és az elmaradt háttér

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Szijjártó Péter külügyminiszter facebook oldalán elmarasztalta Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkárt, amiért az, úgymond, antiszemitizmussal vádolja meg Magyarországot. Szíjjártó ennek kapcsán kapcsán bekérette Németország budapesti nagykövetét is.

Michael Roth és Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter facebook oldala)

A Magyarország és Lengyelország elleni állandó támadásokat már megszokták, írja Szijjártó, szinte észre sem veszik, de az antiszemitizmus vádat nem lehet szó nélkül hagyni. S válaszul közli, hogy

„Magyarországon a zsidó közösség biztonságban van, a zsidó honfitársainknak nem kell félniük, kulturális fesztiváljaikon nincs szükség állig felfegyverzett katonákra, a zsinagógákat és a temetőket állami finanszírozással építettük újjá és büszke házigazdái voltunk tavaly az Európai Maccabi Játékoknak.”

Ezután a magyar külügyminiszter személyesen is elmarasztalja a német politikust:

„Tisztelettel kérlek, fejezzed be a magyar emberek méltatlan támadását, és ha javasolhatom: mielőtt legközelebb ilyen súlyos témában megszólalsz, nézz körül saját házatok táján!”

A magyar külügyminiszter semmiféle támpontot nem ad, hogy pontosan mikor, hol és mit mondott Michael Roth.

Vélhetőleg erről az interjúról van szó, amely a német t-online honlapján jelent meg So soll es Polen und Ungarn an den Kragen gehen (Kb: Lengyelország és Magyarország majd a bőrükön fogják érezni) címmel.

Az interjúban Roth hosszan sorolja, hogy álláspontja szerint a két ország hol és milyen területen sértette meg a jogállamiság alapelveit, majd hozzáteszi: „Ennek véget kell vetni. Mostantól Brüsszel csak akkor osztja az EU-s pénzeket, ha a tagállamok a jogi követelményekhez tartják magukat.”

Ami az antiszemitizmust illeti, ez a hosszú interjúban csupán egyetlen kérdés és válasz erejéig merül fel:

“Lengyelországhoz és Magyarországhoz képest nálunk egész jól működik a jogállam.

Nálunk is vannak bajok. A Magyarországon terjedő antiszemitizmus volt az egyik oka a 7-es cikkely szerinti eljárás megindításának. Nem tudok azonban más országok antiszemitizmusáról kritikusan beszélni anélkül, hogy a Németországban rémisztő módon növekvő antiszemita bűncselekményeket néven ne nevezzem.”

Tehát Roth éppen azért hozza szóba a „Magyarországon terjedő antiszemitizmust”, hogy innen kiindulva saját országában tapasztalható antiszemitizmus fölött fejezze ki aggodalmát. Pontosan azt teszi tehát, amit Szijjártó számon kér.

Címkék:Michael Roth, Szíjjártó Péter

[popup][/popup]