Róna Tamás: “Mindennek az alja”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Róna Tamás kecskeméti főrabbit, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZSIMA) vezetőjét kérdezte a kormánypárti Mandiner az amerikai nagykövet, David Pressman szédervacsorájáról, melyen mások mellett Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselője is részt vett.

Róna Tamás főrabbi

A Jobbik képviselőjének tíz évvel ezelőtti antiszemita parlamenti felszólalására utalva, a tényről, hogy a Mazsihisz elnöke és Gyöngyösi együtt vettek részt egy ilyen eseményen, Róna úgy fogalmazott:

„alapjaiban zaklatja fel a magyarországi valós, hívő zsidó közösséget.” Mint mondta: “Olyan sebek szakadnak fel ezzel, amiknek nem lenne szabad, s mély fájdalom járja át azokat, akik átélték a holokauszt tragédiáját, a családtagokat, minden magyar zsidót és olyan jó érzésű honfitársainkat, akik elítélik az antiszemitizmust. Éppen a széder estén, Pészah, azaz a rabságból a szabadságba való eljutás ünnepén történik ez, pedig Egyiptomból kifele, nem pedig vissza kellene menni. Nem túlzás, ha azt mondom: zsidó vezetőként egy asztalhoz ülni egy olyan politikussal, aki a világégés legrosszabb napjait idézte meg és azóta még bocsánatot se kért a zsidó néptől, az bűn, mindennek az alja.”

Róna főrabbi nem ejtett szót a kormánypárti sajtó évtizeddel ezelőtti állapotáról, amelyet a kormány atlantista fordulata előtt még élénk Izrael-ellenesség jellemzett, és nem utalt azokra az emlékezetpolitikai vitákra sem, amikor a kormány olyan írókat kívánt beemelni a tankönyvekbe – a zsidó közösség, az ellenzék és a nemzetközi közvélemény élénk tiltakozását is kiváltva – akik antiszemitizmusokról, illetve nyilas elkötelezettségükről is ismertek voltak.

A főrabbi nem ejtett szót arról a fontos fordulatról, hogy a Jobbik az elmúlt években eltávolodott az antiszemitizmustól, sem arról az üdvös változásról, hogy a kormánypárti sajtóra sem jellemző már az Izrael-ellenesség, mi több, a kormánypolitikával egybevágóan inkább Izrael-barátság jellemzi.

Róna Tamás a Mazsihisz vezetőivel konfliktusba kerülve alapította néhány éve a Magyarhoni Zsidó Imaegyletet (ZSIMA), miután a Mazsihisz nem kívánt vele együttműködni a továbbiakban. A ZSIMA elnökeként öt évre szóló támogatási szerződést írt alá a kormány képviselőjével, és azóta rendszeresen tesz a kormánypropagandával egyező irányú nyilatkozatokat.

Róna annak a Kecskeméti Zsidó Hitközségnek a vallási vezetője, amelynek elnöke, Dr. Grósz Andor indulni készül a Mazsihisz májusi elnökválasztásán.

Kapcsolódó cikk:

Deutsch Tamás a széderező jobbikost és a Mazsihisz elnökét is bírálta

Heisler: “A Mazsihisz nem kíván a Jobbikkal párbeszédbe bonyolódni”

[popup][/popup]