Deutsch Tamás a széderező jobbikost és a Mazsihisz elnökét is bírálta

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, hogy David Pressman legitimálja az antiszemita kijelentéseket azzal, hogy Gyöngyösi Mártont, a Jobbik – Konzervatívok elnökét meghívta az amerikai nagykövetségen tartott széderestre.

Deutsch Tamás

“– A rendszerváltoztatás óta eltelt több mint harminc év legnagyobb felháborodást kiváltó antiszemita megnyilatkozása Gyöngyösi Mártonhoz kapcsolódik – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, miután David Pressman amerikai nagykövet széderestet tartott, ahol a nagykövetség által az eseményről kiadott fotók tanúsága szerint a meghívottak közül egyedüli pártpolitikusként volt jelen Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke.

Ennél virtiglibb antiszemita kijelentést, mint amit Gyöngyösi Márton tett – zsidó származású emberek listázása, nemzetbiztonsági kockázat elemzése – csak a 20. század legsötétebb korszakaiból találhatunk. Provokáció minden jóakaratú magyar emberrel, valamint a magyarországi zsidó közösséggel szemben egy ilyen embernek a meghívása a legnagyobb zsidó ünnep alkalmából tartott amerikai nagyköveti vacsorára – szögezte le a kormánypárti politikus.

Kiemelte, hogy ezzel a lépéssel az amerikai nagykövet legitimálja az antiszemita kijelentéseket. – Teljesen mindegy, hogy valaki mit tett a múltban, mivel ha kormánykritikus véleményeket hangoztat, akkor azt az amerikai nagykövet szereti – jegyezte meg Deutsch Tamás.

Szerinte az egészben a legdöbbenetesebb, hogy mindehhez segédkezett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, aki szintén részt vett a vacsorán.” – írja a Magyar Nemzet.

*

Gyöngyösi Márton és pártja, a Jobbik egy évtizede antiszemita és Izrael-ellenes politikát folytatott.

Alig több mint egy évtizeddel ezelőtt azonban a Fidesz holdudvarába tartozó kormánypárti, jobboldali sajtó is gyakran került az egyoldalú Izrael-ellenesség és palesztinpártiság gyanújába, amit annakidején szintén szóvá tettünk.

A Fidesz-MPP atlantista fordulata nyomán az Izrael-ellenesség háttérbe szorult médiájában, ahogy nem sokkal később a Jobbik is felhagyott a zsidó- és Izrael-ellenességgel.

Színből, vagy szívből? – tehetjük fel persze a kérdést a folyamattal kapcsolatban, amiről sokszor írtunk, és a zsidó hagyomány bölcsességét ajánljuk mindazok figyelmébe, akik kételkednek a kormánypárti sajtó, vagy a Jobbik fordulatában.

Aki először színből tartja be a parancsolatokat, eljuthat oda, hogy szívből tartja be őket.

A vallásos gondolkodás hisz a megtérésben, az ember javíthatóságában.

Mi pedig bízunk benne, hogy a hagyomány bölcsessége kiállja az idők próbáját.

Bízunk benne, hogy a magyar politika az antiszemitizmus, az Izrael-ellenesség mellett képes megszabadulni a korrupciótól, a hatalmi visszaélésektől is, és nem vitatjuk el sem a politikusoktól, sem az újságíróktól a változás képességét.

[popup][/popup]