“…nem kerültek ki a Testület joghatósága alól”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Mazsihisz rabbitestület közleménye

A rabbitestület logója

Mint arról hírt adtunk, a közelmúltban hat rabbi (Deutsch Péter, Fináli Gábor, Markovics Zsolt, Radnóti Zoltán, Radvánszki Péter, Verő Tamás) jelezte, hogy kilép a Mazsihisz rabbitestületéből, tagságát felfüggeszti, illetve felvételi kérelmét visszavonja. Ugyancsak megszűnt (vagy szünetel) a tagsága Darvas Istvánnak, aki már nem látja el az OR-ZSE zsinagógájának rabbinikus teendőit.

A fentiekre válaszul a fennmaradó rabbitestület közleményt jelentetett meg nem hivatalos facebook oldalán. Ennek szövege az alábbi:

Nem oly rég kilépett a testületből, illetve felfüggesztette tagságát néhány rabbi. A MAZSIHISZ honlapján olvasható volt mindnyájuk ezt indokló levele. A Testület kérte, hogy reakcióját szintén tegyék elérhetővé a honlapon, ez a mai napig nem történt meg.

Kénytelenek vagyunk a “hallgattassék meg a másik fél is” elve alapján itt közzétenni válaszunkat:

Tisztelt Vezetőség, Tisztelt Elöljáróság!

Markovics Zsolt főrabbi úr a közös mazsihisz-BZSH vezetőségi ülésen elhangzott drámai bejelentését a Rabbitestületből való kilépéséről a következő napokban a külföldi és hazai sajtóban megjelent cikkek fényében korrektnek, előremutatónak tartjuk, a tagsága felfüggesztése megfelelő és elvárható lépés volt.

Radnóti Zoltán főrabbi úr olyan testületből lépett ki, melynek hosszú évek óta nem is volt tagja, ebből adódóan érdemi munkát a Testületben nem végzett. Ennek tükrében nyilatkozata érthetetlen, mi több, visszatetsző.

Fináli Gábor rabbi úr státusza már korábban felfüggesztésre került a Rabbitestületben. A zsidó rabbinikus irodalom nagyjainak semmibe vétele és kigúnyolása miatt, valamint Izraelről való igencsak dehonesztáló írásai nyomán a testület többségi szavazattal a rendelkezésére álló legsúlyosabb eszközt alkalmazta, s tagságát felfüggesztette.

Radvánszki Péter nem neológ rabbi.

Ceterum censeo: az Alapszabály 42/1 és a 3/1(a) paragrafusa foglalkozik a Rabbitestület jogaival és kötelezettségeivel. A Testület munkája e paragrafusok szerint kérhető számon a rabbikon, ám ugyanúgy számonkérhető a világi vezetésen, ha az Alapszabályban rögzített jogaink gyakorlását nem teszik lehetővé. A kilépett, vagy tagságukat felfüggesztett rabbik fentiek szerint nem kerültek ki a Testület joghatósága alól.

Minden jót kívánva:

A Rabbitestület vezetősége

 

Fináli Gábor lemondott Rabbitestületi tagságáról

Deutsch Péter és Markovics Zsolt is elhagyja a Rabbitestületet

Radnóti Zoltán is elhagyja a Mazsihisz rabbitestületét

 

[popup][/popup]