Lapid szerint Izrael mindent megtesz, hogy az NSO kémprogramjai ne kerüljenek rossz kezekbe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izrael külügyminiszter elutasította a kritikákat az NSO Group szabályozásával kapcsolatban, de megfogadta, hogy fokozza az erőfeszítéseket annak biztosítására, hogy a vállalat vitatott kémprogramjai ne kerüljenek rossz kezekbe.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter (Fotó: Jonathan Sindel Flash90)

Jáir Lapid szerdán, külföldi újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a kormány csak korlátozottan tudja ellenőrizni, hogy a védelmi export termékeit hogyan használják az ügyfelek. Ugyanakkor hangsúlyozta, Izrael elkötelezett a biztosítékok betartása és megerősítése mellett, hogy megakadályozza a visszaéléseket – írja az ujkelet.live.

„Ezt még egyszer szemügyre vesszük” – mondta Lapid. „Meg fogunk bizonyosodni arról, vagy megpróbálunk megbizonyosodni arról, hogy mit lehet tenni és mit nem, hogy senki ne élhessen vissza azzal, amit eladunk.”

Egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium júliusban arról számolt be, hogy az NSO Pegasus szoftvere – amelyet terroristák és bűnözők nyomon követésére terveztek – értékes eszközzé vált a kormányok számára az újságírók és kritikusok utáni kémkedésre. A jelentésekben NSO ügyfelekként felsorolt országok között van Azerbajdzsán, Bahrein, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, Magyarország, India és az Egyesült Arab Emírségek.

Az NSO nem hajlandó elárulni, hogy mely országok vásárolták meg a szoftvert, és tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Az izraeli Védelmi Minisztérium a jelentést követően kijelentette, ha úgy találják, hogy az NSO Group megsértette az exportengedélyei feltételeit, akkor ,,megteszi a megfelelő lépéseket”.

,,Izrael Állam a 2007-es védelmi exportellenőrzési törvénynek megfelelően szabályozza a kibertermékek forgalmazását és exportját. Az ellenőrzési listák a Wassenaari Megállapodáson alapulnak, és további elemeket is tartalmaznak”- közölte a Védelmi Minisztérium.

,,A szabályzat szerint Izrael Állam a kibertermékek exportját kizárólag kormányzati szerveknek hagyja jóvá, törvényes használatra, és kizárólag a bűncselekmények megelőzése és kivizsgálása, valamint a terrorizmus elleni küzdelem céljából, a vásárló kormány által biztosított végfelhasználási és végfelhasználói tanúsítványok mellett. Amennyiben az exportált termékeket a kiviteli engedélyek vagy végfelhasználási tanúsítványok megsértésével használják, megfelelő intézkedéseket teszünk”.

Az izraeli Védelmi Minisztérium július utolsó hetében közölte, hogy tisztviselők érkeztek az NSO-vállalat herzlijai központjába, hogy megvizsgálják a vitatott kémprogram-technológiájának használatát.

Lapid, mondván, tisztában van az NSO-val kapcsolatos „pletykákkal”, a kiberexportot a hagyományos fegyvereladásokhoz hasonlította.

,,Miután eladtad a vadászgépet, ágyút, fegyvert vagy rakétát, vagy a Pegasust, az a kormány kezében van, amely megvásárolta” – mondta Lapid. „Tehát mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kerüljön rossz kezekbe. De senki sem képes teljesen megvédeni a másik oldalt az eladása után.”

Lapid ugyanakkor megjegyezte, Izrael azon dolgozik, hogy senki ne használhassa a Pegasust „civilek vagy másként gondolkodók ellen”.

Kapcsolódó cikkek:

Izrael kormánybizottságot hoz létre az NSO ügy következményeinek kezelésére

Julio Shalev NSO vezérigazgató: “Valakik elhatározták, hogy ránk állnak”

NSO ügy: felülvizsgálhatják az exportengedélyek kiadásának politikáját Izraelben

Nachman Shai izraeli diaszpóraügyi miniszter: Az NSO-hoz hasonló ügyek közvetlen kárt okoznak Izraelnek

NSO-vezér: Az ötvenezres lista képtelenség

NSO-vezető: 45 országnak adtuk el a Pegazus szoftvert, 90-től megtagadtuk

Magyarország is vett az izraeli kémszoftverből

Novák Attila: Milyen áron ne fejlődjenek a magyar-izraeli kapcsolatok

[popup][/popup]