NSO vezető: 45 országnak adtuk el a Pegazus szoftvert, 90-től megtagadtuk

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Pegasus nevű kémszoftvert gyártó izraeli NSO vállalat tulajdonosa nem tartja felelősnek a cégét a program további felhasználásáért.

Shalev Hulio (Forrás: Twitter)

“Az általunk gyártott platform életmentő, terrortámadásokat előz meg” – közölte Salev Hulió, a cég egyik alapítója és vezérigazgatója a kémprogram védelmére kelve az egyik izraeli kereskedelmi rádió kedd reggeli műsorának adott interjúban.

Hulió kifejtette, hogy vállalata nem ismeri a szoftverével lehallgatottak névsorát. Cégük megalakításakor eldöntötték, hogy csakis kormányoknak árulják terméküket, magánszemélyeknek nem. Sőt nem is minden kormánynak, mert vannak, amelyek nem méltók ilyen eszköz használatára – tette hozzá.

“Az eltelt tizenegy évben 45 országnak adtuk el, viszont kilencven másik országtól megtagadtuk”- magyarázta az üzletember.

“Ellentétben egy fegyverrel, amelynek értékesítését követően nem lehet ellenőrizni a használatát, nekünk vannak olyan mechanizmusaink, amelyek észlelik, ha egy kormány megvásárol egy rendszert, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi” – fejtette ki Hulió. Felhívta arra is a figyelmet, hogy voltak olyan kormányok, amelyeknek eladták a szoftvert, majd blokkolták a használatát és abbahagyták velük az együttműködést. Mindezt egy átláthatósági jelentésben tették közzé – hangsúlyozta az üzletember.

Hulió szerint az izraeli szabályozás a világon a legfejlettebb a kiberellenőrzés minden kérdésében, jobb, mint Európában és külön korlátozások vonatkoznak arra, hogy ki hogyan árulhatja termékét és milyen korlátozásokat helyez el benne.

“Eszközeink az elmúlt években terrorakciókat akadályoztak meg Európában, emberek tízezreit mentették meg egy európai fővárosi metró megtámadásától, amelyet néhány perccel az eset előtt sikerült elkerülni”- hangoztatta az izraeli üzletember.

A Háárec című újság viszont azzal vádolta az NSO-t, hogy a “rossz fiúk” oldalán áll, s a kibertámadásokat szolgáló szoftverek gyártóit az IT szektor sötét oldalának nevezte. (MTI)

*

A Telex összefoglalója szerint a francia elnököt és egy tucatnyi ország vezetőjét is lehallgathatták a Pegasus kémszoftverrel, legalábbis rajta voltak a célszemélyek listáján, amelyet 17 sajtóorgánum – köztük Magyarországról a Direkt36 – együttműködésében fedtek fel.

A kormányzat által megszervezett, újságírókat, politikusokat, vállalkozókat érintő lehallgatással vádolt országok közül több visszautasította a vádakat.

A listán azonban 50 országból 50 ezer ember száma van, a prominens politikusoké valóban hozzájuk tartozik, és a leellenőrzött telefonok többségében valóban volt nyoma a Pegasus beavatkozásának vagy kísérletének.

Címkék:megfigyelés, Pegasus kémszoftver

[popup][/popup]