Izrael: kormánybizottságot létesítenek a lehallgatási ügy következményeinek kezelésére

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány egy speciális csoportot alakít ki annak érdekében, hogy kezelje a Pegasus szoftver ügy következményeit. A Pegasust szerte a világon újságírók, emberi jogi aktivisták és esetleg politikai vezetők utáni kémkedésére használhattak, nyilatkozta két izraeli tisztviselő a Walla riporterének, Barak Ravidnak.

Ravid szerint – írja az ujkelet.live – eddig ez elsősorban médiaválság Izrael számára. De a vezető izraeli tisztviselők aggódnak, hogy diplomáciai válságba torkollhat.

Az ügynökségek közötti csoportban a védelmi exportengedélyekért felelős Védelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, a Moszad kémügynökség, a katonai hírszerzés és más ügynökségek képviselői kapnak helyet.

A csapat azt tervezi, hogy megbeszélést kezd az NSO-val a jelentésekről, miközben a diplomáciai, biztonsági és jogi következményeket is ellenőrzi – közölték az izraeli tisztviselők.

Egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium vasárnap arról számolt be, hogy az NSO Pegasus szoftvere – amelyet terroristák és bűnözők nyomon követésére terveztek – értékes eszközzé vált a kormányok számára az újságírók és kritikusok utáni kémkedésre. A jelentésekben NSO ügyfelekként felsorolt országok között van Azerbajdzsán, Bahrein, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, Magyarország, India és az Egyesült Arab Emírségek.

Az NSO nem hajlandó elárulni, hogy mely országok vásárolták meg a szoftvert, és a jelentésben szereplő állítások többségét elutasította.

A Ravidnak nyilatkozó izraeli tisztviselők szerint az NSO exportengedélye tartalmazott a kémprogramokkal való visszaélésekre vonatkozó feltételeket, és a jelentések valószínűleg befolyásolni fogják az NSO és más izraeli vállalatok jövőbeli ügyleteit.

,,Ez egy nagyon jelentős esemény” – mondta Ravidnak egy vezető izraeli tisztviselő. ,,Megpróbáljuk teljes mértékben megérteni a következményeit. Meg kell vizsgálnunk, hogy az NSO-ról szóló jelentések indokolják-e a szabályzatunk megváltoztatását az offenzív kibertechnológia más országokba történő exportjával kapcsolatban.”

Az esetleges diplomáciai következményről az Egyesült Királyság kibercárja, Lindy Cameron adott tippet szerdán.

,,Most azt látjuk, hogy azok az államok, amelyek nem képesek csúcskategóriás képességeket felépíteni, képesek megvásárolni azokat” – mondta Cameron egy tel-avivi kiberkonferencián, hozzátéve, hogy ,,létfontosságú, hogy minden kiber szereplő legális, felelősségteljes és arányos módon használja a képességeket annak biztosítására, hogy a kibertér továbbra is biztonságos és virágzó hely maradjon mindenki számára. És ennek érdekében együtt fogunk dolgozni a szövetségesekkel.”

Beni Gantz védelmi miniszter (Kék-Fehér) kedden azt mondta, Izrael „tanulmányozza” az izraeli NSO Group Pegasus kémprogramjával kapcsolatos jelentéseket.

,,Tudomásunk van bizonyos izraeli kibercégek által kifejlesztett technológiák használatáról szóló jelentésekről” – mondta.

,,A szabályzat szerint Izrael a jóváhagyott kibertechnológiák exportját kizárólag kormánynak, kizárólag törvényes használatra, és kifejezetten a bűncselekmények és a terrorizmus megelőzése és kivizsgálása céljából engedélyezi”- mondta Gantz. ,,Az ezeket a termékeket vásárló országoknak tartaniuk kell magukat ezekhez a követelményekhez”.

,,Tanulmányozzuk az ebben a kérdésben nyilvánosságra hozott információkat”.

Az izraeli Védelmi Minisztérium vasárnap azt nyilatkozta, ha úgy találják, hogy az NSO Group megsértette az exportengedélyei feltételeit, akkor ,,megteszi a megfelelő lépéseket”.

,,Izrael Állam a 2007-es védelmi exportellenőrzési törvénynek megfelelően szabályozza a kibertermékek forgalmazását és exportját. Az ellenőrzési listák a Wassenaari Megállapodáson alapulnak, és további elemeket is tartalmaznak”- közölte a Védelmi Minisztérium.

,,A szabályzat szerint Izrael Állam a kibertermékek exportját kizárólag kormányzati szerveknek hagyja jóvá, törvényes használatra, és kizárólag a bűncselekmények megelőzése és kivizsgálása, valamint a terrorizmus elleni küzdelem céljából, a vásárló kormány által biztosított végfelhasználási és végfelhasználói tanúsítványok mellett. Amennyiben az exportált termékeket a kiviteli engedélyek vagy végfelhasználási tanúsítványok megsértésével használják, megfelelő intézkedéseket teszünk”.

,,Fontos megjegyezni, hogy Izrael Állam nem fér hozzá az NSO Group ügyfelei által gyűjtött információkhoz”- tette hozzá.

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta, baloldali Meretz pártja tisztázást kér az izraeli NSO tevékenységével kapcsolatban.

A frakcióülés előtti sajtótájékoztatón Horowitz a Walla riportere, Tal Salev kérdésére válaszolva közölte, hogy a héten találkozik Gantz védelmi miniszterrel és megvitatja vele az NSO Group exportjának ügyét is, amelyet a Védelmi Minisztérium engedélyezett.

A párt másik képviselője, Mossi Raz pedig azt mondta, levélben fordult a védelmi miniszterhez, az NSO exportengedélyének leállítását követelve egy alapos és teljes vizsgálat lefolytatásáig.

Teljes cikk

[popup][/popup]