NSO-ügy: Felülvizsgálhatják az exportengedélyek kiadásának politikáját Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael bizottságot állít fel azoknak az állításoknak a felülvizsgálatára, amelyek szerint az NSO Group Pegasus telefonfigyelő szoftverével számos ország visszaélt.

Ram Ben-Barak, a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke

,,Egy biztos: az engedélyek kiadásának teljes kérdését felül kell vizsgálni. A rendszer sok embernek segített, de ha nem megfelelően használják, tisztázni kell. Talán túl megengedőek voltunk” – nyilatkozta Ram Ben-Barak (Jes Atid), a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának vezetője a katonai rádiónak délelőtt. Az ügyről az ujkelet.live tudósít.

,,A védelmi létesítmény egy több csoportból álló felülvizsgálati bizottságot jelölt ki. Amikor befejezik vizsgálatukat, követelni fogjuk az eredmények megtekintését és annak felmérését, hogy javításokat kell-e végrehajtanunk” – tette hozzá az izraeli Moszad hírszerző ügynökség volt helyettes vezetője.

Az NSO vezérigazgatója, Salev Hulio pedig azt nyilatkozta a rádiónak, hogy „nagyon örülne, ha vizsgálatra kerülne sor, hogy tisztázhassuk a nevünket”, továbbá azt állította, hogy erőfeszítés zajlik „az egész izraeli kiberipar bemocskolására.”

Hulio szerint a cég öt alkalommal zárt le Pegasus-rendszert visszaélés miatt, hozzátéve, hogy a szoftver nem használható izraeli vagy amerikai mobiltelefonok ellen.

A Meretz frakció tagjaival tartott csütörtöki ülésén, Beni Gantz védelmi miniszter (Kék-Fehér) hangsúlyozta, hogy a védelmi létesítmény és Izrael Állam jelenleg tanulmányozza az NSO-ügyet, kiemelve, hogy védelmi létesítmény kizárólag biztonsági vagy bűnmegelőzési célból engedélyezi a kiberexport engedélyeket. A védelmi miniszter kijelentette, hogy megbízatása kezdetén megbeszéléseket tartott egy külön fórummal a Védelmi Minisztériumban, és hangsúlyozta számukra az emberi jogok védelmének fontosságát a fegyvereladási ügyleteknél.

A Walla riportere, Barak Ravid számolt be először arról kedden, hogy Izrael egy speciális csoportot alakít annak érdekében, hogy kezelje a következményeit az NSO Pegasus szoftverével foglalkozó jelentéseknek, melyet a kormányok szerte a világon újságírók, emberi jogi aktivisták és esetleg a világ vezetőinek kémkedésére használtak.

Ravid szerint eddig ez elsősorban médiaválság Izrael számára. De a vezető izraeli tisztviselők aggódnak, hogy diplomáciai válságba torkollhat.

Az ügynökségek közötti csoportban a védelmi exportengedélyekért felelős Védelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, a Moszad kémügynökség, a katonai hírszerzés és más ügynökségek képviselői kapnak helyet.

A csapat azt tervezi, hogy megbeszélést kezd az NSO-val a jelentésekről, miközben a diplomáciai, biztonsági és jogi következményeket is ellenőrzi – közölték az izraeli tisztviselők.

Egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium vasárnap arról számolt be, hogy az NSO Pegasus szoftvere – amelyet terroristák és bűnözők nyomon követésére terveztek – értékes eszközzé vált a kormányok számára az újságírók és kritikusok utáni kémkedésre. A jelentésekben NSO ügyfelekként felsorolt országok között van Azerbajdzsán, Bahrein, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, Magyarország, India és az Egyesült Arab Emírségek.

Az NSO nem hajlandó elárulni, hogy mely országok vásárolták meg a szoftvert, és a jelentésben szereplő állítások többségét elutasította.

A Ravidnak nyilatkozó izraeli tisztviselők szerint az NSO exportengedélye tartalmazott a kémprogramokkal való visszaélésekre vonatkozó feltételeket, és a jelentések valószínűleg befolyásolni fogják az NSO és más izraeli vállalatok jövőbeli ügyleteit.

,,Ez egy nagyon jelentős esemény” – mondta Ravidnak egy vezető izraeli tisztviselő. ,,Megpróbáljuk teljes mértékben megérteni a következményeit. Meg kell vizsgálnunk, hogy az NSO-ról szóló jelentések indokolják-e a szabályzatunk megváltoztatását az offenzív kibertechnológia más országokba történő exportjával kapcsolatban.”

Az izraeli Védelmi Minisztérium vasárnap azt nyilatkozta, ha úgy találják, hogy az NSO Group megsértette az exportengedélyei feltételeit, akkor ,,megteszi a megfelelő lépéseket”.

,,Izrael Állam a 2007-es védelmi exportellenőrzési törvénynek megfelelően szabályozza a kibertermékek forgalmazását és exportját. Az ellenőrzési listák a Wassenaari Megállapodáson alapulnak, és további elemeket is tartalmaznak”- közölte a Védelmi Minisztérium.

,,A szabályzat szerint Izrael Állam a kibertermékek exportját kizárólag kormányzati szerveknek hagyja jóvá, törvényes használatra, és kizárólag a bűncselekmények megelőzése és kivizsgálása, valamint a terrorizmus elleni küzdelem céljából, a vásárló kormány által biztosított végfelhasználási és végfelhasználói tanúsítványok mellett. Amennyiben az exportált termékeket a kiviteli engedélyek vagy végfelhasználási tanúsítványok megsértésével használják, megfelelő intézkedéseket teszünk”.

,,Fontos megjegyezni, hogy Izrael Állam nem fér hozzá az NSO Group ügyfelei által gyűjtött információkhoz”- tette hozzá.

ujkelet.live

 

[popup][/popup]