Az izraeli külügyminiszter Franciaországban az NSO kémszoftvere ügyében is tárgyal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter a tervek szerint szerdán egy rövid látogatásra Franciaországba utazik, ahol találkozik francia kollégájával, hogy megvitasson egy sor kérdést, köztük az ellentmondásos izraeli NSO Group kibercég ügyét.

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter

A Le Monde francia lap múlt héten arról számolt be, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök telefonja is szerepel a Marokkó nevében a Pegasus-szoftverrel végzett lehetséges megfigyelési célpontok listáján.

Gantz Párizsban találkozni fog Florence Parly francia védelmi miniszterrel – írja az ujkelet.live -, hogy megbeszéléseket folytasson a libanoni folyamatban lévő válságról és az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalásokról, valamint hogy „naprakész tájékoztatást nyújtson az NSO-ügyről” – közölte a Védelmi Minisztérium közleménye.

Egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium múlt vasárnap arról számolt be, hogy az NSO Pegasus szoftvere – amelyet terroristák és bűnözők nyomon követésére terveztek – értékes eszközzé vált a kormányok számára az újságírók és kritikusok utáni kémkedésre. A jelentésekben NSO ügyfelekként felsorolt országok között van Azerbajdzsán, Bahrein, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, Magyarország, India és az Egyesült Arab Emírségek.

Az NSO nem hajlandó elárulni, hogy mely országok vásárolták meg a szoftvert, és a jelentésben szereplő állítások többségét elutasította.

A jelentés szerint Marokkó a kémprogramot több francia újságíró nyomon követésére használta, a párizsi ügyészek pedig vizsgálatot indítottak a vádak miatt.

Az izraeli 12-es csatorna szombat esti riportja források nélkül arról számolt be, hogy Macron személyesen vette fel a kapcsolatot Naftali Bennett miniszterelnökkel, hogy megbizonyosodjon afelől, az izraeli kormány megfelelően kivizsgálja az izraeli NSO csoport által kifejlesztett kémprogramokkal kapcsolatos vádakat.

A tévécsatorna úgy tudja, hogy Macron kifejezetten Bennettől kért személyes garanciát a kérdés komoly kezelését illetőleg, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Marokkó is állítólag azon kormányok között van, akik az izraeli vállalat által kifejlesztett kémprogramokat nem rendeltetésszerűen használták.

Teljes cikk

Kapcsolódó cikkek:

Izrael kormánybizottságot hoz létre az NSO ügy következményeinek kezelésére

Julio Shalev NSO vezérigazgató: “Valakik elhatározták, hogy ránk állnak”

NSO ügy: felülvizsgálhatják az exportengedélyek kiadásának politikáját Izraelben

Nachman Shai izraeli diaszpóraügyi miniszter: Az NSO-hoz hasonló ügyek közvetlen kárt okoznak Izraelnek

NSO-vezér: Az ötvenezres lista képtelenség

NSO-vezető: 45 országnak adtuk el a Pegazus szoftvert, 90-től megtagadtuk

Magyarország is vett az izraeli kémszoftverből

Novák Attila: Milyen áron ne fejlődjenek a magyar-izraeli kapcsolatok

[popup][/popup]