Misna magyarul – Trumot 9.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

…aki állattal… nyomtat… Zsákot akaszt az állat nyakába és azt megtölti hasonló fajta maggal, így nem kínozza az állatot és nem eteti szentelt adománnyal.

SONY DSC

Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan (tórá se-beal-pe) alapja. Alapvetően a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok, valamint az azokból leszűrt vallástörvények (halácha) gyűjteménye, ezen kívül rövidebb elbeszéléseket, tanításokat is tartalmaz. Végleges összeállítása Jehuda Hanászi nevéhez köthető.

A Brachot, Peá, DemájKilájim és Sviit traktátusok után most a Trumot traktátust közöljük folytatásokban. Az első rész itt, a második rész itt, a harmadik rész itt, a negyedik rész itt, az ötödik rész itt, a hatodik rész itt, a hetedik rész itt, a nyolcadik rész itt olvasható.

 

TRUMOT: MISNA 9 /1

Aki tévedésből trumának szánt magból vet, felássa. Ha szándékosan, meghagyja. Ha már kinőtt az egyharmada, akár tévedésből, akár szándékosan, meghagyja. Len esetében, ha szándékosan vetette, felássa.[1]

 

TRUMOT: MISNA 9 /2

[Ami az elvetett trumá magjaiból nő], abból köteles a leket, a sikhehá és a peá részét kifizetni. Izrael szegényei és szegény kohaniták szedhetnek a termésből. Izrael szegényei az adomány árán adják el a kohanitáknak, és az érte járó pénz az övék. Rabbi Tarfon azt mondja: Csak a szegény kohaniták szedhetnek (gyűjthetnek) a termésből, mert mások elfeledkeznek és esznek belőle.[2] Erre így válaszolt Rabbi Ákivá: Ha így van, akkor csak a tiszták szedhetnek a trumá terméséből.[3]

 

TRUMOT: MISNA 9 /3

[Ami az elvetett trumá magjaiból nő] az tizedre is köteles, és a szegény tizedet Izrael szegényei és a kohaniták szegényei viszik el, de szegény Izrael el kell adja a papoknak trumá árán, és a pénz őket illeti. Szép dolog, az, ha saját maga [bottal] csépel. Hogyan teszi, aki állattal [csépel – más szóval nyomtat]? Zsákot akaszt az állat nyakába és azt megtölti hasonló fajta maggal, így nem kínozza az állatot és nem eteti szentelt adománnyal.

 

TRUMOT: MISNA 9 /4

Ami a trumá magjából nő, az trumá. Az elvetettből kinőtt újra elvetve, hulint  (közönséges, nincs benne szentség) terem. De a tevel, (melyből nem vonták le a különböző tizedeket, adományokat) az első tized, a szfihé sviit (hetedik évben magától termett), külföldi trumá, a medumá, a bikurim (első zsengék) termése mind hulinnak számít. Hekdes és második tized termése szintén hulin, és a vetés idéjében megválthatja őket.

 

TRUMOT: MISNA 9 /5

Ha száz sávon ültetett trumá magjaival és abból egy hulin, mindegyik terméséből ehet, feltéve ha a mag átalakul (elvész) a talajban. Ha azonban a mag nem változik később sem, nem ehet a termésből még akkor sem, ha száz hulin sávot és egy trumá sávot ültetett.

 

TRUMOT: MISNA 9 /6

Tevel: termése megengedett, ha a mag átalakul (elvész) a talajban.[4] Az olyan termés melynek magja nem pusztul el, a termésnek termése is tilos. Melyek azok a fajták, melyek magja nem pusztul el a földben? A luf, a fokhagyma és a hagyma fajták.[5] Rabbi Jehuda azt mondja: A fokhagyma ebben a tekintetben hasonlít az árpára.

 

TRUMOT: MISNA 9/7

Aki idegennel együtt póréhagymát gyomlál, annak ellenére, hogy a termés tevelnek számít, ideiglenesen ehet belőle. Trumá tisztátalan magjából kikelt palánták megtisztulnak,[6] de nem szabad enni belőle, csak ha lenyesi az ehető részt. Rabbi Jehuda szerint másodszor is le kell nyesni.

[1] Felássa: hogy ne nőjön a helyén semmi. Meghagyja, hogy nőjön a vetés, mert a trumát tilos szándékosan kigyomlálni.

[2]Trumának (papi adománynak) számító termésről van szó, amit csak kohanita ehet.

[3] Nem elég, hogy kohaniták, hanem még tiszták is kell legyenek.

[4] Tevel, mint említettük, olyan termés, amelyből semmiféle tizedet nem vontak le. Fogyasztása ideiglenesen megengedett, pl. termés közben.

[5] A luf termése hasonló a hagymáéhoz.

[6] Megtisztul: mert a talajban fejlődnek, és nem számítanak  tápláléknak.

Címkék:Misna, Trumot

[popup][/popup]